Skip to main content

Λαρισαίοι «σηκώνουν» τις καταθέσεις τους

Έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και επιστροφή στη δραχμή φαίνεται πως φοβούνται πολλοί Λαρισαίοι οι οποίοι προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε μαζικές αναλήψεις των καταθέσεών τους από τράπεζες
Έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και επιστροφή στη δραχμή φαίνεται πως φοβούνται πολλοί Λαρισαίοι οι οποίοι προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε μαζικές αναλήψεις των καταθέσεών τους από τράπεζες με στόχο να γλυτώσουν τις επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης υποτίμησης.

Το φαινόμενο δεν έχει μόνο τοπικό χαρακτήρα αλλά απαντάται σε όλη τη χώρα, προκαλώντας πονοκέφαλο στο ίδιο το τραπεζικό σύστημα αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα το σύνολο, σχεδόν, των ελληνικών τραπεζών προχώρησε σε μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων για τις καταθέσεις προθεσμίας σε μία προσπάθεια συγκράτησης εγχώριων κεφαλαίων, οι κάτοχοι των οποίων δείχνουν να αναζητούν τρόπους εξαγωγής τους σε κάποια τράπεζα του εξωτερικού.

Ανήσυχοι
Οι ανησυχίες των καταθετών εδράζονται στην έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί, εσχάτως, περί δήθεν προβλημάτων στα πιστωτικά ιδρύματα αλλά, κυρίως, στην αρνητική ψυχολογία που δημιουργούν οι συνεχείς εκτιμήσεις ξένων οίκων και αναλυτών, όπως λ.χ. ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν ή ο διευθύνων σύμβουλος του CEBR, Doug McWilliams, περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και χρεοκοπίας. Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των Κασσανδρών για την ελληνική οικονομία και της συνεχούς αρνητικής πληροφόρησης, πολλοί καταθέτες σπεύδουν να αναζητήσουν «απάνεμα λιμάνια» για τα χρήματά τους σε τράπεζες της Κύπρου, της Ελβετίας και άλλων χωρών της Ε.Ε. 


Οχλήσεις
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα στελεχών τραπεζών, που δέχονται οχλήσεις από πελάτες οι οποίοι ζητούν να τους υποδείξουν τρόπους για να βγάλουν τα λεφτά τους από τη χώρα. Άλλοι καταθέτες με μικρότερα ποσά, που δεν ξεπερνούν τις λίγες χιλιάδες ευρώ, επιλέγουν να τα «σηκώσουν» από την τράπεζα και να τα «κρύψουν» σε κάποιο μέρος του σπιτιού τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική και οικογενειακή τους ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των ίδιων των χρημάτων τους. Πρόκειται, όπως λένε τα στελέχη των τραπεζών, για τη χειρότερη επιλογή που μπορούν να κάνει κανείς, τη στιγμή που οι διαρρήξεις και οι ληστείες έχουν προσλάβει μορφή χιονοστιβάδας στις μέρες μας.
  
Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς διατρανώνουν την ανάγκη να γίνουν άμεσα από την κυβέρνηση κινήσεις που θα ηρεμήσουν τους καταθέτες και θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στο ενδεχόμενο γιγάντωσης του φαινομένου των μαζικών αναλήψεων υπό το φόβο εξόδου από την ευρωζώνη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν, πάντως, χθες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας αλλά και κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών.