Skip to main content

Lamda Development: Αυξημένος ο τζίρος στα τρία εμπορικά το α' τρίμηνο

Mediteranean Cosmos, The Mall Athens και Golden Hall κατέγραψαν αύξηση τζίρου πάνω από 7%. Άνοδος επισκεψιμότητας στα τρία εμπορικά κέντρα της Ld.

Αύξηση στα έσοδα κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο του 2015 τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development, «Mediteranean Cosmos», «The Mall Athens» και «Golden Hall», όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οι επισκέπτες στο πρώτο τρίμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 2% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ενώ και τον Απρίλιο καταγράφεται αντίστοιχη θετική τάση. Εντός του 2014 οι πωλήσεις των καταστημάτων στα τρία εμπορικά κέντρα είχαν βελτιωθεί κατά 8%, με την αύξηση των επισκεπτών στο 5%.

Όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας του ομίλου Λάτση, η Lamda Development προχωρά την επένδυση για αξιοποίηση του υπόλοιπου τμήματος του «Golden Hall», ύψους 25 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα προστεθούν περί τα 11.000 τετραγωνικά μέτρα στο εμπορικό κέντρο της Λεωφόρου Κηφισίας.

Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια που είχε αντλήσει πέρυσι η Lamda Develοpment. Ήδη έχει εγκριθεί η κυκλοφοριακή μελέτη ενώ αναμένεται και η έκδοση σειράς αδειοδοτήσεων. Στη Lamda Develοpment προβλέπουν πως παρά τις καθυστερήσεις, τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2016 με τη λειτουργία νέων εμπορικών χώρων, γραφείων και χώρων αναψυχής καθώς και του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων.

Εν αναμονή για το Ελληνικό

Εν τω μεταξύ, σε αναμονή βρίσκονται στον όμιλο Λάτση για το Ελληνικό, με την πλευρά της Lamda Develοpment να υποστηρίζει πως προχωράει τις σχετικές μελέτες. Όπως αναφέρθηκε «δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση ή αναφορά από την πλευρά της κυβέρνησης για το έργο, που έχει λάβει το πράσινο φως του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, με το οποίο έχει συμβληθεί η εταιρεία τον Νοέμβριο του 2014 είναι ο υπεύθυνος φορέας. Αναμένουμε από τη νέα διοίκηση να προχωρήσει η συνεργασία μας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης».

Με βάση τη σχετική προκήρυξη, το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση έχουν προθεσμία μέχρι το Νοέμβριο του 2016 ώστε να εκδώσουν τις άδειες που απαιτούνται για να προχωρήσει η επένδυση. Στην Lamda Develοpment υποστήριξαν πως «ακόμα και μετά την κυβερνητική αλλαγή και τις αλλαγές στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο χρόνος ακόμη επαρκεί, ωστόσο όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του εξωτερικού, αναφέρθηκε πως υπάρχει αλλαγή στρατηγικής εδώ και ενάμισι – δύο χρόνια με τη διοίκηση να επικεντρώνεται στην πώληση των ιδιοκτησιών του, με εντατικοποίηση των προσπαθειών για καλές συμφωνίες εντός Ελλάδας.

«Η αγορά ακινήτων είναι παγωμένη» επισημάνθηκε πάντως. Στο τέλος του 2014 η συνολική αποτίμηση των τριών εμπορικών κέντρων του ομίλου ανέρχονταν σε 520 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των γραφείων που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο έφτανε τα 26,2 εκατ. ευρώ, των οικοπέδων εντός και εκτός Ελλάδας στα 142,4 εκατ. ευρώ, και στα ακίνητα εισοδήματος (μαρίνα Φλοίσβου, Μetropolitan Expo και Kronos Parking) στα 13,2 εκατ. ευρώ.