Skip to main content

Λαϊκές: Στο ΣτΕ και στην ευρωβουλή για τις φοροεκκρεμότητες

Προσβάλλουν τον νόμο για τις φορολογικές - ασφαλιστικές εκκρεμότητες οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές - Τι έγινε σε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Να προσβάλουν τον νόμο, που στερεί το δικαίωμα να ανανεώνουν τις άδειες τους οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές, αν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες, αποφάσισαν χθες το απόγευμα σε πανελλαδικό επίπεδο οι συνδικαλιστές του κλάδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του σωματείου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», υπήρξε η απόφαση «να δοθεί μέχρι το τέλος αγώνας, προκειμένου να αλλάξει αυτή η απόφαση». «Είναι χαρακτηριστικό πως οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές, είναι ο μοναδικός επαγγελματικός κλάδος, που χάνει το αυτονόητο δικαίωμα να βγάζει το μεροκάματό του», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο Τάσο Γκανάτσιο, «ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει θεμελιώδης συνταγματικές αρχές (π.χ. ισότητας, αναλογικότητας και της ελεύθερης πρόσβασης στην εργασία), αλλά έρχεται και σε ευθεία σύγκρουση με νόμους που προστατεύουν τους θιγόμενους κλάδους. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει απόλυτα η ανεξάρτητη αρχή του "συνηγόρου του πολίτη" στην οποία απευθύνθηκαν οι συνδικαλιστές των λαϊκών αγορών. Μάλιστα με παρέμβαση του στα αρμόδια υπουργεία συστήνει την επανεξέταση του νόμου, υπό το πρίσμα των αρχών του κράτους- δικαίου. Μέχρι σήμερα πάντως δεν λάβαμε ούτε εμείς, ούτε ο "συνήγορος του πολίτη", κάποια απάντηση».

Συγκεκριμένα οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να προσφύγουν άμεσα τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Απόφαση που ήταν ομόφωνη από τις ομοσπονδίες και τα σωματεία όλης της χώρας που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Ο πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών λαϊκών αγορών Κωνσταντίνος Κακαράτζας εκτίμησε πως η μοναδική πρεμούρα του υπουργείου οικονομικών είναι «να μαζέψει έσοδα», όπως είπε, «ωστόσο ο τρόπος που επέλεξε δεν έχει καμία λογική». Παράλληλα επισήμανε ότι αδυνατίζει η θέση του κλάδου, καθώς δεν υπάρχει τριτοβάθμιο όργανο (συνομοσπονδία), ώστε να συντονίζει καλύτερα τις ενέργειες των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές, όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής τόνισε πως είναι άδικο να χάνουν τις άδειες τους οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σημείωσε, επίσης, πως όσοι συνάδελφοι τους κατόρθωσαν να ανταποκριθούν μέχρι σήμερα, δεν σημαίνει πως θα το κατορθώσουν και στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Γερασιμόπουλος υπογράμμισε πως οι συνδικαλιστές είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν μέχρι το τέλος. «Το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές έληξε στις 31-03-2018. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί νέα παράταση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι συνδικαλιστές θεωρούν πως ούτε αυτή είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα.

Να σημειωθεί πως την ευθύνη για τη διοργάνωση της συνάντησης είχαν η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών λαϊκών αγορών, η ομοσπονδία Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης και η ομοσπονδία Δυτικής Μακεδονίας.