Skip to main content

Λαφαζάνης: «Μπανανία της Ευρώπης η Ελλάδα»

«Μπανανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης την Ελλάδα, εξαιτίας του υψηλού επιτοκίου δανεισμού.
«Μπανανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης την Ελλάδα, εξαιτίας του υψηλού επιτοκίου δανεισμού και διερωτήθηκε γιατί ηκυβέρνηση δεν προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δανεισμό. Επιπλέον, χαρακτήρισε άθλια την εικόνα του επιτοκίου που διαμορφώθηκε χθες, με την έκδοση του κοινοπρακτικού ομολόγου.

Στην παρουσίαση των νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ, που απευθύνονται σε όλη την κοινωνία και φιλοδοξούν να επηρεάσουν τιςεξελίξεις, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε αναφορικά με τις εκατό πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ ότι από την επομένη των εκλογών οι πολίτες είδαν την πολιτική που έβλεπαν και επί ΝΔ να ζει και να βασιλεύει σε μια ακόμα πιο σκληρή αντικοινωνική εκδοχή.

Επιπλέον, έκανε λόγο για πολύ σημαντικές υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υποστηρίζοντας ότι τελικά αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο για την αναδιανομή του πλούτου, αντίθετα δε αυτό που βλέπουμε είναι η αναδιανομή της φτώχειας.

«Βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης είναι η εγκατάλειψη των προεκλογικών της δεσμεύσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου ναδιεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σύμφωνοΣταθερότητας, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές για το θέμααυτό και ότι το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει δράσεις κατά του συμφώνουΣταθερότητας.

Όσον αφορά στη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή προέδρου τηςΔημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενηεβδομάδα, σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τηςΓραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κουβέλης παρουσίασε στη συνέχεια τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, οι οποίες είναι:

1. Για την ιθαγένεια, ο κ. Κουβέλης είπε ότι υπάρχουν αρκετές θετικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο αυτό, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμες προτάσεις σε περίπτωση υπαναχώρησης της κυβέρνησης,

2. Σχέδιο νόμου για την πρόσβαση όλων στις δημόσιες υπηρεσίες και τα αγαθά,

3. Πρόταση νόμου για την προστασία των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών,

4. Πρόταση νόμου για την παραγωγή πράσινων συστημάτων στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας,

5. Πρόταση νόμου για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας,

6. Πρόταση νόμου για τις σχέσεις κράτους - εκκλκησίας και

7. Κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Με τη σειρά του ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε την κατάθεση των ακόλουθων σχεδίων νόμων:

1. Πρόταση και το δημοκρατικό έλεγχο στον προϋπολογισμό,

2. Πρόταση νόμου για την επαρκή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και την ενίσχυση του δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του,

3. Πρόταση για δικαιότερο φορολογικό σύστημα και αναδιανομή του πλούτου,

4. Πρόταση για την κατάργηση όλων των νόμων που εδραιώνουν την εργασιακή βαρβαρότητα και την προστασία των ανέργων,

5. Πρόταση για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των μισθωτών και

6. Πρόταση νόμου για ένα εθνικό σύστημα υγείας πουνα αντιμετωπίζεται ως δημόσιο συλλογικό αγαθό.