Skip to main content

Ladd//roller: Το ελληνικό καινοτόμο αναπηρικό αμαξίδιο στην 81η ΔΕΘ

Δύο αδέρφια από τη Λάρισα δημιούργησαν ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο μπήκε στην τελική 10αδα σε διεθνή διαγωνισμό του ΜΙΤ.

Ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο διαφορετικό από όσα κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά έχουν δημιουργήσει δύο αδέρφια από τη Λάρισα.

Ο λόγος για το Ladd//roller, που δημιουργήθηκε από τους Δημήτρη και Μάριο Ερμή Πετρωτό, και το οποίο παρουσιάζεται στο περίπτερο 15 της 81ης ΔΕΘ.

Η καινοτομία του Ladd//roller έγκειται, όπως εξήγησε στη Voria.gr, ο κ. Δημήτρης Πετρωτός, στο γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μία σειρά από κινήσεις, τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν με άλλα συμβατικά αμαξίδια, όπως το να σταθούν σε όρθια θέση ενώ είναι καθισμένοι ή ακόμη και το να ανεβούν σε πεζοδρόμιο μη «φιλικό» προς αυτούς (δηλαδή χωρίς τη σχετική μπάρα). «Το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά των αναπηρικών αμαξιδίων που κυκλοφορούν, όπως το χαμηλό βάρος (σσ δεν ζυγίζει πάνω από 80 κιλά), την ευκολία στη μετακίνηση και χρήση του και τη μεγάλη αυτονομία, με το “κάτι” παραπάνω», αναφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Πετρωτός, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, είχε την ιδέα για τη δημιουργία του  Ladd//roller όταν του ζητήθηκε να τροποποιήσει τους χώρους κατοικίας μιας οικογένειας, ένα μέλος της οποίας αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Τότε διαπίστωσε, όπως είπε, πως, παρότι οι αστικές περιοχές έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια περισσότερο φιλικές στα άτομα με κινητικά προβλήματα, αυτά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. «Μπορεί η μετακίνηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα να έχει γίνει πιο εύκολη με τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, αλλά παραμένουν οι δυσκολίες στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη σε μια δημόσια υπηρεσία ή μια τράπεζα. Το Ladd//roller έρχεται για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή τους», επισημαίνει ο κ. Πετρωτός.

Το αναπηρικό αμαξίδιο των δύο αδερφών μπήκε στην πρώτη δεκάδα σε πρόσφατο διαγωνισμό καινοτομίας του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ, ενώ θα συμμετάσχει σε αγώνα επίδειξης και ταχύτητας αποκλειστικά για αναπηρικά αμαξίδια Cybathlon, που θα διεξαχθεί στις 8 Οκτωβρίου στη Ζυρίχη.

Ο κ. Πετρωτός βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές, προκειμένου το Ladd//roller να μπει σε γραμμή παραγωγής. Όπως είπε, εάν αναλάβει την παραγωγή του εταιρεία που βγάζει ήδη αναπηρικά αμαξίδια, η τελική τιμή λιανικής του δεν θα ξεπεράσει τις 16.000 ευρώ, όταν η μέση τιμή των αμαξιδίων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά κυμαίνεται στις 30-35.000 ευρώ.