Skip to main content

La Repubblica: Ο Τσίπρας παρουσιάζει τη στροφή κατά της λιτότητας

Πρόκειται για έναν μικρό θησαυρό, αποτέλεσμα της δημοσιονομικής πορείας, ο οποίος θα μοιραστεί, τον Δεκέμβριο, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει τη στροφή κατά της λιτότητας: 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στις φτωχότερες οικογένειες» τιτλοφορεί σημερινό άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Πρόκειται για έναν μικρό "θησαυρό", αποτέλεσμα της δημοσιονομικής πορείας - θετικότερης των προβλέψεων- ο οποίος θα μοιραστεί, τον Δεκέμβριο, "στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, κάτι που δείχνει εμπράκτως τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησής μας" όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση» προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης. Επίσης, εξηγεί αναλυτικά στο πως θα διανεμηθεί το κοινωνικό αυτό εισόδημα.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τις ημέρες αυτές οι τεχνοκράτες των δανειστών πραγματοποιούν επαληθεύσεις για να μπορέσει να κλείσει η νέα αξιολόγηση, με προοπτική να καταφέρει να ξεπεράσει η χώρα, οριστικά, την κρίση και να γίνουν παρελθόν, αν και όχι αμέσως, τα capital controls. Ο αναλυτής, παράλληλα, θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις των δανειστών, σε σχέση με την βοήθεια της κυβέρνησης προς τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες.

H La Repubblica, τέλος, με αναφορά στην πολιτική κατάσταση της χώρας μας, υπογραμμίζει στο άρθρο της: «Το κοινωνικό αυτό μέρισμα που ενέκρινε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μπορεί να στηρίξει και το πολιτικό του μέλλον. Η ανάκαμψη της οικονομίας και οι βοήθειες προς τα φτωχότερα νοικοκυριά, άρχισαν ήδη να ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ στα γκάλοπ, μετά την εντυπωσιακή πτώση που είχε απομακρύνει την αριστερά από τη Νέα Δημοκρατία, με διαφορά δεκαπέντε μονάδων. Η βελτίωση της οικονομίας, παράλληλα, συνδυάζεται και με κάποια προβλήματα της αντιπολίτευσης: από τα χαρτιά των Paradise Papers, προέκυψε και το όνομα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη -συζύγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη- ως διαχειρίστρια ενός fund στα νησιά Κέιμαν».