Skip to main content

Κύμα αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ - Αντίποινα κατά του Ιράν για την επίθεση στην Ιορδανία (videos)

Χτυπήθηκαν πάνω από 80 σημεία στην ανατολική Συρία και το Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αργά την Παρασκευή αεροπορικές επιδρομές με στόχο μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία.

Τα πλήγματα έρχονται σε απάντηση στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία την περασμένη Κυριακή κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν περίπου 40. Η Ουάσινγκτον είχε κατηγορήσει την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, ένοπλη ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

CENTCOM Statement on U.S. Strikes in Iraq and Syria

At 4:00 p.m. (EST) Feb. 02, U.S. Central Command (CENTCOM) forces conducted airstrikes in Iraq and Syria against Iran’s Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) Quds Force and affiliated militia groups. U.S. military forces… pic.twitter.com/HeLMFDx9zY

— U.S. Central Command (@CENTCOM) February 2, 2024

 

H Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), η οποία είναι στρατιωτικά υπεύθυνη για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ότι δυνάμεις των ΗΠΑ «πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της Δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και των συνεργαζόμενων με αυτήν παραστρατιωτικών ομάδων».

Όπως αναφέρει, «οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους, με πολυάριθμα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς που πέταξαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποίησαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας».
 

US BOMBARDS IRAQ, SYRIA in 'retaliatory' strikes against Iraqi resistance attacks on its bases.

The US Air Force launched several rounds of intense airstrikes on areas near the Syrian-Iraqi border, allegedly targeting IRGC and Iraqi resistance sites.

Several casualties among… pic.twitter.com/PvDO48xdYH

— The Cradle (@TheCradleMedia) February 2, 2024



Ακόμη, αναφέρει ότι «οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν περιλάμβαναν κέντρα επιχειρήσεων διοίκησης και ελέγχου, κέντρα πληροφοριών, αποθήκες ρουκετών και πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και εφοδιασμού πυρομαχικών των ομάδων πολιτοφυλακής και των χορηγών τους IRGC που διευκόλυναν τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού».
 

US airstrikes have begun in Syria and Iraq in 'multi-tiered campaign': sources



«Έγινε στόχος εγκατάσταση ένοπλων παρατάξεων στην περιοχή της Αλ Κάιμ, πρόκειται για αποθήκη ελαφρών όπλων, κατά τις πρώτες πληροφορίες», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
 

Secondary explosions following #US airstrikes targeting #IRGC-linked rocket warehouse in Al-Qaim, #Iraq.#Syria #Iran #Biden pic.twitter.com/b8MvdVkWKB

— WorldNews (@RichKidsClips) February 2, 2024



Στέλεχος των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης»), συμμαχίας παραστρατιωτικών παρατάξεων που πρόσκεινται στο Ιράν και πλέον τυπικά είναι ενταγμένες στις ένοπλες δυνάμεις, επιβεβαίωσε το πλήγμα αυτό κι έκανε λόγο για δεύτερο στην περιοχή Αλ Ακάσατ, νοτιότερα.
 

US warplanes hit ammunition depots of militias affiliated with the Iranian Revolutionary Guard in Syria.

#BidenBoom/Thanks President Biden pic.twitter.com/bJN27qSW7Z

— Readean (@readeancom) February 2, 2024

Μπάιντεν: Σε εκείνους που επιδιώκουν να μας κάνουν κακό, θα απαντήσουμε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει δώσει εντολή για στρατιωτικά πλήγματα σε
εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία που συνδέονται με τις ομάδες που επιτέθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις και δήλωσε ότι η «απάντηση» θα συνεχιστεί.

«Η απάντησή μας άρχισε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε χρόνους και μέρη της επιλογής μας», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αλλά ας το γνωρίζουν αυτό όλοι όσοι μπορεί να επιδιώξουν να μας βλάψουν: Αν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε».

Ο Μπάιντεν επανέλαβε την δήλωση του και σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter)
 

Today, at my direction, U.S. military forces struck targets in Iraq and Syria that the IRGC and affiliated militia use to attack U.S. forces.

We do not seek conflict in the Middle East or anywhere else in the world.

But to all those who seek to do us harm: We will respond.

— President Biden (@POTUS) February 2, 2024



«Σήμερα, υπό την καθοδήγησή μου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν στόχους στο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούν το IRGC και οι συνδεδεμένες πολιτοφυλακές για να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις.

Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Αλλά σε όλους εκείνους που επιδιώκουν να μας κάνουν κακό: Θα απαντήσουμε».


Η απάντηση των ΗΠΑ, για την οποία ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δώσει το πράσινο φως, θα μπορούσε να περιλαμβάνει πλήγματα και επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και θα διαρκέσει για εβδομάδες, ανέφερε την Τετάρτη το NBC News.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, από την πλευρά τους, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε απειλή των ΗΠΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έξι φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε πλήγματα που «πιθανόν» πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα πλήγματα «πιθανόν πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ».

Το Sky News επισημαίνει ότι τα χτυπήματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν για αρκετές νύχτες και ότι ίσως συμμετέχει και το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές εξάλλου ότι «αυτό που θα δούμε τις επόμενες ημέρες είναι μια κλιμακωτή αντίδραση».