Skip to main content

Κύμα μαζικών αιτήσεων για συνταξιοδότηση στο Δημόσιο

Αλματώδη αύξηση της τάξης του 30% παρουσιάζουν οι αιτήσεις γα συνταξιοδότηση από τους δημόσιους υπάλληλους το πρώτο τετράμηνο του 2010, εξαιτίας των αλλαγών που δρομολογούνται στο συνταξιοδοτικό. Αδυ
Αλματώδη αύξηση της τάξης του 30% παρουσιάζουν οι αιτήσεις γα  συνταξιοδότηση από τους δημόσιους υπάλληλους το πρώτο τετράμηνο του 2010, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, εξαιτίας των αλλαγών που δρομολογούνται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς τους, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή αποτελεί καίριο πλήγμα για το ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το οποίο πρέπει να καταβάλλει την εφάπαξ αποζημίωση.

Ως αποτέλεσμα των των παραπάνω, έχουν συνωστιστεί 18.200 αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι δικαιούχοι, τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθόλου αποθεματικά και η ακίνητη περιουσία του Ταμείου είναι μηδαμινή.

Με τα σημερινά δεδομένα, το ταμείο μπορεί να πληρώνει 600-650 δικαιούχους τον μήνα μόνο από τις τρέχουσες εισφορές και στελέχη του εκτιμούν ότι του χρόνου τέτοια εποχή 40.000 άνθρωποι θα περιμένουν το εφάπαξ τους.
 
Όπως δήλωσε, άλλωστε, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, το πρωί της Τετάρτης, ο Δημήτρης Παπάς, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ στο Ταμείο, θα χρειαστεί να περιμένουν περίπου δύο χρόνια για να λάβουν το εφάπαξ οι 18.500 δικαιούχοι.

Μόνη λύση που προτείνεται, και ίσως είναι λειτουργική, είναι να υπάρξει δανεισμός από άλλο Ταμείο και ειδικότερα προτάθηκε το ΤΕΑΔΥ, δηλαδή το επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων.