Skip to main content

Κύμα λουκέτων στο Επιμελητήριο Γρεβενών

H οικονομική κρίση έπληξε σοβαρά την επιχειρηματικότητα στο νομό Γρεβενών, γεγονός που αποτυπώνεται στις διαγραφές εταιριών από το μητρώο του τοπικού Επιμελητηρίου, που για φέτος ανήλθαν σε 202, έναντ

 H οικονομική κρίση έπληξε σοβαρά την επιχειρηματικότητα στο νομό Γρεβενών, γεγονός που αποτυπώνεται στις διαγραφές εταιριών από το μητρώο του τοπικού Επιμελητηρίου, που για φέτος ανήλθαν σε 202, έναντι 155 εγγραφών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών κ. Νίκος Ράμμος η κρίση άφησε τα έντονα σημάδια της και το 2009 καθώς οι διαγραφές εταιριών ανήλθαν σε 405 και οι εγγραφές νέων εταιριών σε 270.


Κατά τον κ. Ράμμο ο νομός Γρεβενών θα μπορούσε να μην βιώσει καθόλου την οικονομική κρίση αν τα πλεονεκτήματα του στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό αναδεικνύονταν έγκαιρα και λαμβάνονταν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αναπτυχθούν επιχειρηματικά οι κλάδοι αυτοί. Ωστόσο, παραδέχεται ότι ο νομός  τη βίωσε την κρίση  και οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο ήταν το εμπόριο και ο τουρισμός, καθώς ο τζίρος τους μειώθηκε σημαντικά και δεν είχαν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις των κλάδων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.


Η ενίσχυση της ρευστότητας των τοπικών επιχειρήσεων, η αύξηση της επισκεψιμότητας των επισκεπτών – τουριστών, η σύναψη συμφωνιών προώθησης των τοπικών προϊόντων με μεγάλες αλυσίδες και η δημιουργία σταθερού δικτύου προώθησης αποτελούν βασικά στοιχεία επιβίωσης των τοπικών επιχειρήσεων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, επισημαίνει ο κ.Ράμμος.


Υποστηρίζει  ότι η αύξηση του ΦΠΑ,  η επιβολή  έκτακτων εισφορών και η φοροεισπρακτική επιδρομή αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Κατά τον κ. Ράμμο η  έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν οι αναπτυξιακές διαδικασίες απουσιάζουν από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.


Για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας προτείνει τη δημιουργία Συστήματος Ελέγχου της Αξιοπιστίας του Επιχειρηματία (Σ.Ε.Α.Ε.) το οποίο θα διαχειρίζεται ο Τειρεσίας. Σύμφωνα με τον κ.Ράμμο, η εγγραφή στον Τειρεσία θα γίνεται αφού ο επιχειρηματίας συγκέντρωσε ένα ορισμένο αριθμό πόντων και θα διαρκεί για όσο δεν μηδενίζονται οι πόντοι. Όπως και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι πόντοι αυτοί θα μειώνονται σταδιακά κάθε χρόνο ανάλογα με τη φερεγγυότητα που επιδεικνύει ο επιχειρηματίας. Έτσι λοιπόν θα δημιουργηθεί ένα σύστημα αρνητικών και θετικών πόντων οι οποίοι θα καθορίζουν την πιστοληπτική ικανότητα του επιχειρηματία και θα μπορούν αντίστοιχα να συναλλάσσονται με αυτόν και οι άλλοι επιχειρηματίες καθώς και οι τράπεζες ή οι Πιστοληπτικοί φορείς του δημοσίου (π.χ. ΤΕΜΠΜΕ).

 

Ο κ. Ράμμος  προτείνει επίσης: 


-Αμεση εφαρμογή του Γενικού Μητρώου  επιχειρήσεων και δυνατότητα πρόσβασης των Εμπορικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων σε αυτό, ευέλικτες μορφές απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών (δόσεις κλπ.) και συνέχιση του μέτρου δανειοδότησης των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, 


-Οικονομική ενίσχυση με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών για 2 χρόνια επιχειρήσεων που στηρίζουν την τοπική οικονομία ανά νομό και είναι φερέγγυες σύμφωνα με το ΣΕΑΕ.


-Ταχύτατες διαδικασίες έγκρισης των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ για τις επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς και υποβολή επιχειρηματικού πλάνου για αξιολόγηση της πορείας της επιχείρησης. Δανειοδότηση με επιτόκιο 4% το οποίο θα είναι κλιμακούμενο προς τα κάτω κατά 1% ή προς τα πάνω κατά 1% με βάση την επίτευξη του επιχειρηματικού πλάνου.


Κατά τον κ. Ράμμο η ανάπτυξη του νομού Γρεβενών μπορεί να στηριχθεί  στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και συγκριμένα στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα βιολογικής προέλευσης, το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, τα οποία διαθέτουν τις προυποθέσεις   να αναπτυχθούν ήπιες μορφές τουρισμού όπως  το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, ορεινός τουρισμός, κλπ.


Βέβαια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών πιστεύει ότι ο νομός θα μπορούσε να μην βιώσει καθόλου την οικονομική κρίση αν τα πλεονεκτήματα του αναδεικνύονταν έγκαιρα και λαμβάνονταν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αναπτυχθούν επιχειρηματικά οι παραπάνω δραστηριότητες.