Skip to main content

Κτηνοτροφία:Σημαντική η συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Τα προγράμματα της Τρ. Πειραιώς για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, στην 10η Διεθνή Έκθεση Zootechnia, 2 – 5 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τις αγορές του κόσμου. Από τη φέτα και το ελληνικό γιαούρτι μέχρι τη γραβιέρα και την ελληνική παρμεζάνα.

Το βέβαιο είναι ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος παρουσιάζει προοπτικές. Ως εκ τούτου μπορεί να διαδραματίσει και σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και δη σε αυτή την εποχή της κρίσης.

Σήμερα περισσότεροι από 140.000 κτηνοτρόφοι και οι οικογένειες τους εργάζονται καθημερινά για να παράγουν προϊόντα ξεχωριστής γεύσης. Η φέτα και το ελληνικό γιαούρτι αποτελούν τα κορυφαία γαλακτοκομικά προϊόντα της Ελλάδας, ενώ στις βιτρίνες των καταστημάτων φιγουράρουν η γραβιέρα, η ελληνική παρμεζάνα, το κεφαλοτύρι και πλήθος άλλων τοπικών προϊόντων.

Την ελληνική κτηνοτροφία στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς αναγνωρίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα, με σκοπό την ενίσχυση της αυτάρκειας της χώρας σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, σε βασικά διατροφικά είδη και την υποστήριξη της εξωστρέφειας του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει στη 10η Διεθνή Έκθεση Zootechnia 2017, που πραγματοποιείται 2-5 Φεβρουαρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στο περίπτερο της Τράπεζας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναλάβει, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και δη του υψηλού κόστους εκτροφής:

1.Πρόγραμμα Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας. Περισσότεροι από 1.000 κτηνοτρόφοι από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη παραδίδουν τα προϊόντα τους σε 26 Συνεταιρισμούς & επιχειρήσεις.

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας στηρίζεται στο συμβόλαιο μεταξύ κτηνοτρόφου και αγοραστή/μεταποιητή. Η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργεί ως χρηματοδότης και συντονιστής της συνεργασίας, καθώς συνάπτει δανειακή σχέση, σε δυο επίπεδα:

*Αγοραστής προϊόντος: του εγκρίνει κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού για να αγοράσει πρώτη ύλη από τους κτηνοτρόφους. Ο Συνεταιρισμός/επιχείρηση αποκτά πρόσβαση στη ρευστότητα και απελευθερώνει πόρους, τους οποίους μπορεί να κατευθύνει σε επενδυτικά σχέδια κ.λπ.
*Κτηνοτρόφος, που συνάπτει συμβόλαιο με τον αγοραστή: του χορηγεί πίστωση μέσω της Κάρτας Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας, για κάλυψη των αναγκών εκτροφής του ζωικού πληθυσμού. Με τη ρευστότητα που του δίνει η Τράπεζα μπορεί να πετύχει χαμηλότερες τιμές καθώς πληρώνει «τοις μετρητοίς». Μέσω της Κάρτας ο παραγωγός μπορεί να αγοράζει ζωοτροφές, καύσιμα, κτηνιατρικά φάρμακα και ζώα αντικατάστασης, να εξοφλεί τις ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ και ΕΛΓΑ και τους λογαριασμούς ΔΕΗ γεωργικής χρήσης και τέλος να  καλύπτει το εργατικό κόστος. Το Πρόγραμμα περιορίζει τον κίνδυνο και την ανασφάλεια, καθώς το συμβόλαιο διασφαλίζει ότι η επιχείρηση θα παραλάβει όλη την ποσότητα που συμφωνήθηκε, με τους συμφωνημένους όρους πληρωμής, στην καλύτερη τιμή.

2.Κάρτα Αγρότη της Τράπεζας Πειραιώς. Χορηγήθηκε την καλλιεργητική περίοδο του 2016 σε δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς παρέχοντάς τους άμεσα ένα διαθέσιμο ποσό συνδεδεμένο με την ετήσια επιδότηση (βασική και πράσινη ενίσχυση). Με αυτό τον τρόπο, κάλυψαν τις παραγωγικές δαπάνες (αγορά ζωοτροφών, κτηνιατρικών φαρμάκων, καυσίμων κ.ά.). Ο παραγωγός, μέσω της Κάρτας, η οποία χορηγείται χωρίς πρόσθετες διασφαλίσεις (όπως προσημειώσεις), πληρώνει τοις μετρητοίς και απολαμβάνει τιμές τοις μετρητοίς.

Παράλληλα, η Τράπεζα παρέχει χρηματοδοτικές διευκολύνσεις με σειρά δανειακών  προϊόντων, όπως: Ανοικτό Δάνειο Αγροτών (ΑΔΑ) για κάλυψη παραγωγικών αναγκών με δυνατότητα χορήγησης και μεγαλύτερου ποσού, Αγορά Εξοπλισμού για την αναβάθμιση εκμετάλλευσης (κατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κ.ά.) και την εισαγωγή παραγωγικής καινοτομίας, Αγορά Γης, π.χ. για αγορά αγρού με σκοπό την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών και τη χρήση των ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζοντας στην ανάγκη για ηλικιακή ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στη γεωργία, προσφέρει ένα ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για Νέους & Νεοεισερχόμενους Αγρότες.

Η Τράπεζα είναι ήδη έτοιμη να ενισχύσει τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και έχει διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων, που περιλαμβάνει το επενδυτικό δάνειο, αλλά και επιπλέον διευκολύνσεις όπως η εγγυητική επιστολή και το δάνειο έναντι επιχορήγησης για τη συνολική κάλυψη των αναγκών για την υλοποίηση της επένδυσης.

Μέσω της θυγατρικής της, Πειραιώς Leasing, προσφέρει το Πρόγραμμα Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (Leasing) Εξοπλισμού και Επαγγελματικών Οχημάτων για αγρότες, το οποίο καλύπτει ανάγκες παγίων όπως αγροτικά αυτοκίνητα, αμελκτικές μηχανές, κ.λπ..