Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επανέρχονται με φόρα οι πλειστηριασμοί ακινήτων - Πέντε κάθε μέρα τον Ιούλιο

Τι λένε οι μεσίτες για πλειστηριασμούς και funds - Περίμεναν τις εκλογές για να... ξεκολλήσει η κτηματαγορά

«Περιμένουμε τώρα που διεξήχθησαν οι εκλογές μήπως και ξεμπλοκάρει η κτηματαγορά… Οι επενδυτές είναι μουδιασμένοι το τελευταίο διάστημα», σχολιάζει μιλώντας στη Voria.gr μεσίτης που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο κομμάτι του retail  και διαπιστώνει πως το τελευταίο διάστημα επικρατεί μία παγωμάρα στην κτηματαγορά, φαινόμενο, ωστόσο, σύνηθες σε προεκλογικές περιόδους.

Πέρα όμως από τον αναμφίβολα φυσιολογικό διακαή πόθο των ανθρώπων της αγοράς ακινήτων να ξαναμπεί το real estate σε κανονικότητα, το σίγουρο είναι πως επανέρχονται δριμύτεροι οι πλειστηριασμοί ακινήτων μετά από τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Για τον Ιούλιο είναι προγραμματισμένοι περίπου 150 πλειστηριασμοί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ήτοι περίπου 5 φορές την ημέρα, είναι προγραμματισμένο να χτυπά το ηλεκτρονικό σφυρί.

Όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, για τον Ιούλιο, μετά από ένα σχετικό πάγωμα των πλειστηριασμών, κυρίως για μικρής αξίας ακίνητα, που ξεκίνησε από τον Απρίλιο, λόγω του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών, επανέρχονται δυναμικά, με τον κατάλογο των ακινήτων να περιλαμβάνει κυρίως κατοικίες αλλά και αποθήκες, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Όπως λένε μεσίτες, το γεγονός πως βγαίνουν στο σφυρί εκατοντάδες κατοικίες το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αυξήσει κατά τι το ελλιπές απόθεμα που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, ενώ όπως σημειώνουν επικαλούμενοι δικές τους πηγές προερχόμενες από funds, σύντομα θα υπάρξει τσουνάμι πλειστηριασμών αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων.

Σημειώνεται από την αρχή του έτους και μέχρι τις 15 Απριλίου για τη Θεσσαλονίκη είχαν προγραμματιστεί 1.580 πλειστηριασμοί και ολοκληρώθηκαν 181, εκ των οποίων για τους 125 επισπεύδουσες ήταν τράπεζες ή εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Σημειώνεται πως 104 ακίνητα εξ αυτών αφορούσαν κατοικίες.  

Σημειώνεται πως για το σύνολο του έτους έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης 14.562 πλειστηριασμοί και προστίθενται και νέοι συνεχώς. Από αυτούς οι 10.290 έχουν ως επισπεύδουσες τράπεζες, εκ των οποίων οι 4.599 αφορούν κατοικίες.

Τα δεδομένα προκύπτουν από επεξεργασία των στοιχείων της πλατφόρμας e-auction, την οποία έκανε το iMEdD Lab, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει τη διαχρονική εξέλιξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στη χώρα μας από το 2018 (σ.σ. τον Φεβρουάριο του 2018 ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) μέχρι και σήμερα.

Θα χρειαστεί μια πενταετία για να ομαλοποιηθεί η κτηματαγορά

«Στην αγορά της Θεσσαλονίκης υπάρχουν λίγα καλά ακίνητα. Με την αύξηση των πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα θα βγει στην αγορά σημαντικός αριθμός κατοικιών» σχολιάζει μεσίτης που ασχολείται με το οικιστικό κομμάτι, υπογραμμίζοντας πως οι τιμές των διαμερισμάτων θα αρχίσουν να πέφτουν μόνο αν υπάρξει ικανό απόθεμα που θα καλύπτει τις ανάγκες των ενδιαφερομένων, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να ισορροπήσει η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία.  

Όπως λένε, πάντως, γνώστες των διαδικασιών για τους πλειστηριασμούς, οι servicers δεν έχουν ως πρώτη επιλογή τούς πλειστηριασμούς, καθώς κοστίζει σε χρόνο και κυρίως σε χρήμα, αφού για ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ τα έξοδα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονται περίπου σε 15.000 ευρώ. Και για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, από την έκδοση διαταγής πληρωμής μέχρι τον πλειστηριασμό, απαιτούνται 2-3 χρόνια.

Σημειώνεται πως πανελλαδικά περί τους 58.600 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχουν ολοκληρωθεί συνολικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 15 Απριλίου 2023. Υπολογίζεται ότι το 82,2% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς, οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,8% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων.