Skip to main content

Κτήμα Γκλίναβος: Επένδυση ύψους 1,4 εκατ.ευρώ

«Το κρασί της Ζίτσας έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία της περιοχής. Το Κτήμα Γκλίναβου αποτελεί μέρος της ζωντανής παράδοσης», όπως τονίζει ο Λ. Γκλίναβος στη Voria.gr
Ένας μύθος που ξεκινάει το 1978 είναι η ιστορία του οινοποιείου «Κτήμα Γκλίναβος». Ο κ. Λευτέρης Γκλίναβος έχει πολυετή εμπειρία στο σταφύλι καθώς τα τελευταία 30 χρόνια δημιουργεί το νέκταρ των θεών, το κρασί αλλά και το τσίπουρο. Τα ηνία της επιχείρησης περνούν τώρα στο γιο του Θωμά, ο οποίος το στηρίζει αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Το οινοποιείο

Ο αμπελώνας της οικογένειας Γκλίναβου, ένας αμπελώνας από τους ορεινότερους και πιο απόμακρους της Ελλάδας, βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων. Οι περίφημοι αμπελώνες, όπου ευδοκιμούν οι γηγενείς ποικιλίες Βλάχικο, Μπεκάρι και, πρωτίστως, η λευκή Ντεμπίνα, που δίνει στην περιοχή το σπάνιο προνόμιο να παράγει κρασιά με Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος, απλώνεται σε μια έκταση 160 στρεμμάτων και σύντομα, όπως αναφέρει ο κ. Γκίναβος στη Voria.gr, θα επεκταθεί στα 200 στρέμματα.

Η ετήσια εμφιάλωση φτάνει τις 250.000 φιάλες ενώ παράλληλα 150 τόνοι αποθηκεύονται σε διαφορετικές συσκευασίες. Ο τζίρος τους φτάνει το 1,1 εκατ ευρώ, ενώ το 10% είναι από τις εξαγωγές που πραγματοποιεί η επιχείρηση σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Κύπρος, η Ν. Υόρκη και ο Καναδάς.

Οι εγκαταστάσεις

Πίσω από την παραδοσιακή, ηπειρώτικη αρχιτεκτονική κρύβεται ένα πλήρως εξοπλισμένο οινολογικό εργαστήρι, ενώ στα υπόγεια κελάρια, τα βαρέλια από γαλλική και αμερικανική δρυ προσδίδουν στις ερυθρές ποικιλίες λεπτά αρώματα βανίλιας, ξύλου, καρυδιάς και αποξηραμένων φρούτων.

Η οικογένεια Γκλίναβου στηρίχθηκε στην παράδοση του τόπου και έτσι πίσω από την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική έκρυψαν ένα πλήρως εξοπλισμένο οινολογικό εργαστήρι με σύγχρονους οινοποιητές και πιεστήρια. Τα υπόγεια παραδοσιακά πέτρινα κελάρια με σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας και υγρασίας συμβάλλουν στην επιτυχημένη πορεία των κρασιών τους. «Έχουμε λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και έχουμε αποσπάσει περίπου 40 βραβεία και διακρίσεις, το 2009 έχουμε κερδίσει 12 μετάλλια για την καλή ποιότητα του κρασιού μας» υπογραμμίζει ο κ. Γκλίναβος. Ερωτηθείς για το μυστικό της επιτυχίας εξομολογείται «Το πάθος και η αγάπη μπορούν να κάνουν θαύματα, αγαπάω πολύ αυτό που κάνω και για αυτό και επιβραβεύομαι»

Μελλοντικά Σχέδια

Στόχος του οινοποιείου είναι να επεκτείνει μέσα στους επόμενους μήνες τους αμπελώνες και να πραγματοποιήσει επένδυση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, εγκαινιάζοντας μεγάλη μονάδα παραγωγής αφρωδών και ημιαφρωδών οίνων. «Επόμενος στόχος είναι να επενδύσουμε στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης παίρνοντας το ανάλογο πρόγραμμα επιδότησης ΕΣΠΑ που απευθύνεται στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.επένδυση

Εκδηλώσεις

Το κτήματος Γκλίναβος έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις του καταστήματος delicatessen Τσομπάνης. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον κ. Λευτέρη Γκλίναβο και το γιο του Θωμά.

Χριστίνα Καραμανίδου