Skip to main content

Κτήμα Γεροβασιλείου: Κατακτά ξένες αγορές, σαρώνει διεθνείς διακρίσεις

Τους τελευταίους μήνες το Κτήμα Γεροβασιλείου έδρεψε πέντε χρυσά μετάλλια. Αύξηση εξαγωγών σε ΗΠΑ και Καναδά, ανερχόμενες αγορές Πολωνία και Ρουμανία.

Μέσα στους τελευταίους λίγους μήνες, το Κτήμα Γεροβασιλείου, απέσπασε 29 διακρίσεις σε Ευρώπη και Αμερική, υψηλές βαθμολογίες στο φημισμένο αμερικάνικο περιοδικό «Wine&Spirits», ενώ στον διάσημο διαγωνισμό οίνου «Decanter World Wine Awards», το «Κτήμα Γεροβασιλείου Viognier 2016» κατέκτησε το πλατινένιο μετάλλιο και αναγνωρίστηκε ως το «καλύτερο λευκό ελληνικό κρασί».

Μέσα σε αυτό τον πολύ μεγάλο αριθμό διακρίσεων που κατακτήθηκαν σε μόλις τέσσερις διεθνείς διαγωνισμούς, τρεις στη Βρετανία και έναν στη Βουλγαρία, η «Μαλαγουζιά 2016» του Κτήματος, η ξεχασμένη ελληνική ποικιλία που πρώτος ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου οινοποίησε σώζοντάς την από την αφάνεια, ανακηρύχθηκε «καλύτερο λευκό κρασί» στο διαγωνισμό «The Wine Merchant Top 100».

Σε αυτούς τους διαγωνισμούς, το Κτήμα Γεροβασιλείου έδρεψε πέντε χρυσά μετάλλια, με τα λευκά του κρασιά, αυτά δηλαδή που κυριαρχούν στην παραγωγή αλλά και στις εξαγωγές, να δείχνουν το δυναμικό όχι μονό των γηγενών ποικιλιών «Μαλαγουζιά» και «Ασσύρτικο», αλλά και των διεθνών «Viognier», «Chardonnay» και «Sauvignon Blanc», που καλλιεργούνται στον αμπελώνα του Κτήματος, στις πλαγιές της Επανωμής.

Η εξέλιξη, η ανάπτυξη του Κτήματος Γεροβασιλείου, οι διεθνείς διακρίσεις και η αναγνώριση των κρασιών του στις πλέον απαιτητικές αγορές του εξωτερικού, όπως είναι αυτές των ΗΠΑ και του Καναδά αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές, αποδεικνύουν ότι «πρέπει να έχουμε ελπίδα και πίστη στα ελληνικά κρασιά», υποστηρίζει ο υπεύθυνος Εξαγωγών της Οινοποιΐας, χημικός – οινολόγος, κ. Θρασύβουλος Γιαντσίδης.

Η ανάπτυξη αποτυπώνεται στην αύξηση των εξαγωγών που το 2016 σε αξία ανήλθαν περίπου στα 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι του 1 εκατ. της προηγούμενης χρονιάς. Στην αύξηση αυτή, όπως είπε ο κ. Γιαντσίδης, αποτυπώνεται η άνοδος των πωλήσεων στη βόρειο Αμερική, ενώ το Κτήμα πέτυχε να κρατήσει σταθερές τις πωλήσεις του στη Γερμανία, μία αγορά στην οποία, κατά το 2016, ελληνικές οινοποιίες είδαν να μειώνονται οι εξαγωγές τους.

Τα δύο – τρία τελευταία χρόνια είναι περίοδος ανόδου των πωλήσεων εξωτερικού για το Κτήμα Γεροβασιλείου, έτσι που πλέον οι εξαγωγές σε αξία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/3 των συνολικών πωλήσεων.

Σημειωτέον ότι με τους ίδιους θετικούς ρυθμούς του 2016, εξελίσσεται και η φετινή χρονιά όσον αφορά τις πωλήσεις, ενώ το Κτήμα περιμένει να δει πως θα πάει το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Στην Ευρώπη, δυνατές αγορές για το Κτήμα είναι η αγγλική, η βελγική, ενώ στις ανερχόμενες συγκαταλέγονται οι αγορές της Ρουμανίας και της Πολωνίας, με εξαγωγές να πραγματοποιούνται επίσης στην Τσεχία, τη Βουλγαρία αλλά και περιορισμένες σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Το δυνατό χαρτί του Κτήματος Γεροβασιλείου είναι τα λευκά κρασιά του, αλλά ο κ. Γιαντσίδης επισήμανε και την προτίμηση των οινόφιλων σε ετικέτες ερυθρών, όπως συμβαίνει με το «Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρό», που έχει εξαντληθεί, ενώ το «Αvaton 2013» πήρε δύο αργυρά μετάλλια  και ένα αργυρό το «Avaton 2014» σε αυτούς τους τελευταίους διαγωνισμούς.

«Οι ελληνικές γηγενείς ποικιλίες έχουν αρχίσει να κερδίζουν αναγνώριση στο εξωτερικό. Το «Αvaton», για το οποίο υπάρχει ζήτηση,   παράγεται από τρεις ελληνικές ποικιλίες, το «Λημνιό», το «Μαυρούδι» και το «Μαυροτράγανο», ενώ η ποικιλία «Ξινόμαυρο», η τόσο πολύτιμη ερυθρή ποικιλία για την οινοποιία της βόρειας Ελλάδας, γίνεται σταδιακά αναγνωρίσιμη καθώς προωθείται από κοντά με το Αγιωργίτικο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Κτήματος Γεροβασιλείου στον κρίσιμο τομέα των εξαγωγών.

Ένα άλλο στοιχείο που επισήμανε ο κ. Γιαντσίδης είναι οι επιτυχίες του Κτήματος μα και άλλων ελληνικών οινοποιείων, στην προώθηση κρασιών που κινούνται στη ζώνη της μέσης και ανώτερης μέσης τιμής ανά φιάλη, σε αγορές του εξωτερικού, μία επιτυχία που οπωσδήποτε οφείλεται στην αναγνώριση της ποιότητας αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, του ξεχωριστού χαρακτήρα,  που έχουν πολλά ελληνικά κρασιά.