Skip to main content

Κτήμα Χατζηβαρύτη: Το ελληνικό natural wine έτοιμο για τη Β. Αμερική

Η γεωπόνος - οινολόγος Χλόη Χατζηβαρύτη επιμένει στις ελληνικές ποικιλίες υποστηρίζοντας τη φυσική οινοποίηση για κρασιά με περισσότερο... χαρακτήρα.

Την άνοιξη του 2018 το Κτήμα Χατζηβαρύτη θα είναι έτοιμο με μία νέα σειρά κρασιών- λευκό, ερυθρό και orange- να μπει στην διεθνή οικογένεια των natural wines και σε υψηλών εισοδημάτων niche αγορές σε Καναδά, ΗΠΑ και Δανία αρχικά.

Πάνω σε αυτή τη νέα πρόταση δούλεψε από τον τρύγο του ’16 η γεωπόνος – οινολόγος Χλόη Χατζηβαρύτη, το νέο αίμα στην οινοποιΐα της Γουμένισσας που ήδη έχει να επιδείξει ετικέτες με πολλές βραβεύσεις, εξαιρετικές κριτικές και πολύ καλές εξαγωγικές επιδόσεις σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, χώρες της Ευρώπης όπως Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, ενώ ετοιμάζεται να μπει και στην αγορά της Φινλανδίας.

Για την Χλόη, μετά από μεταπτυχιακές σπουδές σε Γαλλία και Πορτογαλία αλλά και εργασιακή εμπειρία σε Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή και Χιλή, μετά από τέσσερα χρόνια αμπελοοινικών περιπλανήσεων, ο στόχος έγινε ξεκάθαρος. Αξιοποίηση των ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών και ανάδειξη του χαρακτήρα τους με τη μέθοδο της φυσικής οινοποίησης, χωρίς εμπορικές ζύμες αλλά και χωρίς την παρέμβαση της πρωτεϊνικής σταθεροποίησης, αφού η νεαρή οινολόγος θέλει αυτά τα διαφορετικά κρασιά, να κρατάνε τα αρώματα του σταφυλιού, να έχουν στρογγυλάδα στο στόμα κι’ ας είναι ελαφρώς θολά.

«Ο Νέος Κόσμος δεν έχει δικές του ποικιλίες γι’ αυτό και εισήγαγαν κυρίως γαλλικές. Στην Ελλάδα, με 300 γηγενείς ποικιλίες, έχουμε το δικό μας πλούτο που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι παραγωγοί, πειραματιζόμενοι, το ίδιο κάνουμε και στο δικό μας Κτήμα ξεκινώντας το 2016 από το Ασύρτικο», εξήγησε η Χλόη Χατζηβαρύτη.

Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος, στο οποίο συνεργάστηκε με την Μαρούλα Δημοπούλου, παρουσιάστηκαν πριν λίγες ημέρες, στα ΒορΟινά των Χριστουγέννων. Στα ΒορΟινά, δίπλα στην κλασική φιάλη του Ασύρτικου, που διατίθεται από τα δίκτυα διανομής, έστεκαν τρεις ακόμη, πειραματικές από τις οποίες ήταν φανερό ότι από το ίδιο αμπελοτόπι, από ίδια ημέρα τρύγου, μπορούν να παραχθούν τελείως διαφορετικά κρασιά. Η μία ήταν Ασύρτικο εμβολιασμένο με την εμπορική ζύμη Χ5, η άλλη Ασύρτικο που είχε αφεθεί να ζυμώσει αυθόρμητα και στη συνέχεια είχε πρωτεϊνικά σταθεροποιηθεί και φιλτραριστεί και, η τρίτη ήταν Ασύρτικο, αυθόρμητης ζύμωσης και αφιλτράριστο.

«Η συγκεκριμένη παρουσίαση ήταν για εμένα ένα βιωματικό wine school μέσω του οποίου ο καταναλωτής μπορούσε να έρθει σε επαφή με διαφορετικές οινολογικές πρακτικές, να συγκρίνει άμεσα τα διαφορετικά κρασιά και να αποκτήσει μια δική του οινογευστική εμπειρία αλλά και άποψη. Ελπίζω να μπόρεσε να βοηθήσει έστω λίγο την απομυθοποίηση των θολών κρασιών και σταδιακά την αποδοχή τους από μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού», τονίζει η ίδια.

Τα σχόλια ήταν ενθαρρυντικά αλλά ήδη φέτος, οι πειραματισμοί έχουν προχωρήσει, καθώς τα πειράματα της φυσικής οινοποίησης επεκτάθηκαν στις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Ασπρούδι, για ερυθρό κρασί και orange. Αυτές οι δύο ποικιλίες, μαζί βεβαίως με το Ασύρτικο, θα δώσουν τη νέα σειρά των αφιλτράριστων κρασιών φυσικής ζύμωσης, του Κτήματος.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr η Χλόη, με το Ασύρτικο έγινε μόνο η αρχή, γιατί η συγκεκριμένη λευκή ποικιλία είναι δυναμική και επιδέχεται παλαίωση σε βαρέλι, αλλά επιπλέον, προσφέρεται και για εξαγωγές καθώς είναι από τις πλέον γνωστές ελληνικές ποικιλίες διεθνώς.

Η Χλόη Χατζηβαρύτη, μαζί με τον αδελφό της Κωνσταντίνο, ηλεκτρολόγο μηχανικό & μηχανικό υπολογιστών που τώρα στρέφει το ενδιαφέρον του στο marketing, είναι η δεύτερη γενιά στην οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στη Γουμένισσα και ακούει στο όνομα Κτήμα Χατζηβαρύτη.  Το Κτήμα δημιουργήθηκε από τον Βαγγέλη Χατζηβαρύτη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μηχανικό και έμπορο μηχανημάτων επεξεργασίας μαρμάρου και τη σύζυγό του, Όλγα Ιακωβίδου, γεωπόνο- οινολόγο και καθηγήτρια στο ΑΠΘ.

Σε αυτά τα 25 χρόνια, το Κτήμα Χατζηβαρύτη κατόρθωσε να ξεχωρίσει, όχι μόνο με την πολυβραβευμένη ΠΟΠ Γουμένισσα μα και με άλλες ετικέτες κρασιών ΠΓΕ. Σήμερα, στο σύνολο μίας μικρής σε ποσότητα παραγωγής, (50.000 – 60.000 φιάλες), το 40% εξάγεται. Το επόμενο πολύ διαφορετικό εγχείρημα, έρχεται την άνοιξη του 2018, με τη σειρά των κρασιών φυσικής οινοποίησης, των natural wines.