Skip to main content

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας και στα Βρασνά Θεσσαλονίκης

Στα Βρασνά το πρώτο κρούσμα της νόσου που απειλεί την κτηνοτροφία στο νομό. Θανατώνονται σήμερα 75 βοοειδή. Οργισμένοι οι κτηνοτρόφοι από την αδράνεια

Σε μονάδα βοοειδών στα Βρασνά επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στο νομό Θεσσαλονίκης. Η ασθένεια που απειλεί με εξόντωση το ζωικό κεφάλαιο της Βόρειας Ελλάδας και ήδη έχει οδηγήσει στη θανάτωση πολλών κοπαδιών, πέρασε και στη Θεσσαλονίκη.

Η είσοδος της νόσου στο νομό έχει σημάνει συναγερμό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, που όμως δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στον εμβολιασμό των κοπαδιών, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι των κτηνοτρόφων.

Η εμφάνιση κρούσματος και στη Θεσσαλονίκη, που έχει πληθυσμό 50.000 βοοειδών, ήταν ζήτημα χρόνου. Το κρούσμα εμφανίστηκε πριν από τρεις μέρες σε αγελάδα ελευθέρας βοσκής, που ανήκει σε μονάδα με 75 ζώα. Χτες το δείγμα βγήκε θετικό από τα εργαστήρια και σήμερα θανατώνονται τα 75 ζώα της μονάδας.

Προφανώς, αυτό δεν ξεριζώνει την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών. Απλώς αποτελεί την πρώτη πράξη ενός δράματος, που έχει αρχίσει από τον Έβρο, επεκτάθηκε στην Καβάλα, έφτασε στη Χαλκιδική και πλέον και στο νομό Θεσσαλονίκης, που έχει το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο σε βοοειδή...

Μετά τα δύο κρούσματα στη Χαλκιδική οι κτηνοτρόφοι ήταν ανάστατοι και ζητούσαν προληπτικό εμβολιασμό των ζώων για να μη συνεχιστεί η πορεία της ασθένειας, που απειλεί να αφανίσει όλα τα κοπάδια. Το ίδιο έπραξε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που είχε στείλει επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας την άδεια και τη χορήγηση εμβολίων για να μην περάσει η ασθένεια στην περιοχή.

Το υπουργείο δεν έκανε το παραμικρό, με αποτέλεσμα μετά τα πρώτα δύο κρούσματα στη Χαλκιδική να εμφανιστεί και τρίτο σε μονάδα βοοειδών στο Γομάτι και να περάσει η ασθένεια πλέον και στη Θεσσαλονίκη, στη μονάδα των Βρασνών

Οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας «βράζουν» κυριολεκτικά με αυτή την ολιγωρία και δήλωσαν εξοργισμένοι στη Voria.gr. «Για 20.000 ευρώ έμεινε αθωράκιστος ο νομός και πλέον απειλούνται με θανάτωση όλα τα ζώα. Καταστρέφεται η κτηνοτροφία της χώρας για 650.000 ευρώ πανελλαδικά, προκειμένου να εμβολιαστούν και να προφυλαχτούν από την ασθένεια. Είναι τραγικό. Ήδη από τα ζώα που έχουν θανατωθεί όπου εμφανίστηκε η οζώδης δερματίτιδα το κόστος για το κράτος έχει ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ», τόνισαν.

Το κόστος, πέρα από την καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου, σε χρήμα, είναι μέχρι στιγμής υπέρογκο και έχει ξεπεράσει κατά πολύ το κόστος της πρόληψης, δείγμα της τραγικής ολιγωρίας. Όπου εμφανιστεί κρούσμα, σφάζονται τα ζώα της μονάδας, αποζημιώνεται ο κτηνοτρόφος, ανοίγονται λάκκοι για να γίνει η ταφή των ζώων κτλ. Όλη αυτή η διαδικασία συνεπάγεται κόστος...

Από χτες πλέον, μετά και την επιβεβαίωση ότι το κρούσμα στα Βρασνά είναι θετικό άρχισε ο εμβολιασμός των 50.000 βοοειδών στο νομό, αφού επιτέλους ξύπνησε και το υπουργείο και έδωσε την έγκριση για τον εμβολιασμό, όχι όμως και τα εμβόλια!

Είναι τόσο τραγική η κατάσταση, που ακόμη και σήμερα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γιάννης Ταχματζίδης, δήλωσε ότι περιμένει από το υπουργείο να στείλει 20.000 εμβόλια, τα οποία τελικά αγοράστηκαν από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους κι έτσι οι κτηνίατροι της υπηρεσίας της Περιφέρειας ξεκίνησαν να εμβολιάζουν από χτες για να περισώσουν ό,τι μπορούν...

Ο κ. Ταχματζίδης δήλωσε ότι «επικοινωνήσαμε με τις γαλακτοβιομηχανίες, ώστε καθεμιά να αγοράσει εμβόλια για τους παραγωγούς από τους οποίους προμηθεύεται το γάλα και να κρατήσει αυτά τα χρήματα από τις πληρωμές τους, για να προλάβουμε και να εμβολιάσουμε όλα τα ζώα. Πρέπει να γίνει εμβολιασμός. Έχουμε τόσο καιρό που περιμένουμε το υπουργείο. Θεωρητικά μας έχει δώσει μόνο την άδεια για να εμβολιάσουμε. Εμβόλια όμως δεν υπάρχουν. Προμηθευτήκαμε 18.500 εμβόλια για το νομό Θεσσαλονίκης και μας είπαν ότι σήμερα Παρασκευή θα στείλουν επιπλέον 22.000 εμβόλια για τους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο αν και είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως από τους κτηνοτρόφους και τις περιφερειακές υπηρεσίες να προχωρήσει σε εμβολιασμό των βοοειδών από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στον Έβρο κωφεύει.

Η απάντηση που πήραν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ήταν ότι αν δεν εμφανιστεί κρούσμα σε ένα νομό προληπτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει.

Αποτέλεσμα ήταν να μείνει απροστάτευτη η κτηνοτροφία και σήμερα να απειλείται το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού κεφαλαίου της χώρας σε βοοειδή με αφανισμό.

Την ίδια ώρα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν ημερίδες και ενημέρωση, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την επέκταση της ιογενούς νόσου.

Από τον Αύγουστο που μπήκε από την Τουρκία η νόσος στην Ελλάδα (εκτροφές αγελαίως βοοειδών, δηλαδή ελευθέρας βοσκής, στο Δέλτα του Έβρου) όλοι γνωρίζουν την απειλή και κανείς δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό.

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της. Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά έχει δραματικές επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή και την οικονομία.