Skip to main content

Κρούσμα ηπατίτιδας A' σε προσφυγόπουλο σε δημοτικό της Ξηροκρήνης

Το προσφυγόπουλο. που ζει στη δομή φιλοξενίας στο Δερβένι, νόσησε μέσα στις γιορτές. Αναστατωμένοι οι γονείς για το περιστατικό.

Κρούσμα ηπατίτιδας τύπου Α διαπιστώθηκε σε προσφυγόπουλο που φοιτεί στο 67 δημοτικό σχολείο Ξηροκρήνης.

Το προσφυγόπουλο που ζει στη δομή φιλοξενίας στο Δερβένι, νόσησε μέσα στις γιορτές και δεν ήρθε σε επαφή με συμμαθητές του. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχολείο απολυμάνθηκε και αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά από Δευτέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση οι εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, οι γονείς είναι ανάστατοι και ζητουν να μην ξαναπάνε τα προσφυγόπουλα στο σχολείο. Ακόμη, καταγγέλλουν πως το παιδάκι νόσησε, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, η αντιδήμαρχος παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου προσπάθησε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι τα παιδιά δεν εμβολιάζονται με το εμβόλιο για την ηπατίτιδα τύπου Α, αν δεν υπάρχει λόγος, και διαβεβαίωσε ότι τα προσφυγόπουλα έχουν εμβολιαστεί με όσα εμβόλια χρειάζονται.

Όσον αφορά το αίτημα του συλλόγου γονέων να σταματήσει η φοίτηση προσφυγόπουλων στο 67ο, η κ. Χρυσίδου διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει ενημέρωση και διάλογος με τους γονείς.

Πάντως, σε επικοινωνία της Voria.gr με την Διευθύντρια ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρύδου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Ακόμη, τόνισε ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως σας είναι γνωστό πρόσφατα το σχολείο μας, 67ο Δημοτικό Σχολείο, αποφασίστηκε να λειτουργήσει ως σχολική δομή για παιδιά προσφύγων. Αυτό έγινε χωρίς να ακολουθηθεί καμία δημοκρατική διαδικασία όπως το να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Μάλιστα, προκάλεσε σε όλους τους κατοίκους μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι επιλέχθηκε το σχολείο μας, ενώ υπήρχε ήδη διαπολιτισμικό δημοτικό (σαφώς πιο αρμόδιο και κατάλληλο και επιπλέον με πρωινή βράδια σε λειτουργία) στην περιοχή μας και μάλιστα σε πολύ μικρή απόσταση.

Η σύμφωνη γνώμη των γονέων δόθηκε, μάλλον απρόθυμα, μετά από τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμόδιων ότι θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ή οποιουδήποτε είδους συμβάν στο σχολείο μας. Δυστυχώς, παρόλες τις διαβεβαιώσεις, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε. Έτσι, πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε ένα κρούσμα ηπατίτιδαςΑ σε έναν από τους μαθητές - πρόσφυγες. Για αυτό το λόγο, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων δεν δέχεται να συνεχίσει η λειτουργία του σχολείου μας ως σχολική δομή για τους πρόσφυγες περαιτέρω. Όλοι οι γονείς είναι αναστατωμένοι, δεν αρκούνται πλέον σε διαβεβαιώσεις και θέλουν να σταματήσει άμεσα η λειτουργία της απογευματινής βάρδιας του σχολείου που εξυπηρετεί τους πρόσφυγες μαθητές. Οι ανησυχίες αυτές είναι εύλογες καθώς οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε καταυλισμούς με άσχημες συνθήκες διαβίωσης και διεθνείς οργανισμοί όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προειδοποιήσει την διεθνή κοινότητα για μεγάλη πιθανότητα εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών. Όλοι μας ανησυχούμε για το πότε και πιο θα είναι το επόμενο κρούσμα καθώς και αν αυτό θα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα.

Περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες και την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας. Δεν θέλουμε να προβούμε σε δραστικά μέτρα όπως νομικές κινήσεις ή το να σταματήσουν τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο. Περιμένουμε την άμεση γραπτή απάντησήσας για το γιατί τελικά επιλέχθηκε αυτό το σχολείο και όχι το διαπολιτισμικό (ποτέ δεν είναι αργά να ακολουθούνται δημοκρατικές διαδικασίες που δείχνουν το σεβασμό προς τον πολίτη) αλλά και για το ότι θα σταματήσει η λειτουργία της προαναφερόμενης απογευματινής βάρδιας, έτσι ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα το σχολείο με την έναρξη των μαθημάτων. Ως πολίτες μιας ευνομούμενης κοινωνίας απαιτούμε την ομαλή και ήρεμη διεξαγωγή του σχολικού βίου των παιδιών μας αλλά και την απόλυτη διασφάλιση της υγείας τους.

Για οποιοδήποτε συμβάν στο μέλλον θα ζητήσουμε ποινικές ευθύνες από κάθε υπεύθυνο και ζητούμε να αποκαταστήσετε την αξιοπιστία σας άμεσα.