Skip to main content

Κρούγκμαν: Η ισπανική ανάκαμψη δείχνει πως το ευρώ μπορεί να επιβιώσει

Η Ισπανία υπέφερε τρομερά από την είσοδο της στο ευρώ, με χρόνια υψηλής ανεργίας, είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

Η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει παρόλο που δεν είναι μια βέλτιστη νομισματική περιοχή, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση και δέσμευση, δήλωσε σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα της Ισπανίας. Όπως σημείωσε, η Ισπανία υπέφερε τρομερά από την είσοδο της στο ευρώ, με χρόνια υψηλής ανεργίας. Ωστόσο, η «εσωτερική υποτίμηση» στο τέλος έχει αποτελέσματα και τώρα η Ισπανία ανακάμπτει, επισήμανε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει «ότι το σύστημα είναι εντάξει». Tα οικονομικά και κοινωνικά κόστη ήταν προσωρινά, αλλά υπαρκτά και έντονα, σημείωσε ο κ. Κρούγκμαν.

Ο κ. Κρούγκμαν επέκρινε και τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας. «Η Γερμανία έχει πολύ χαμηλές συνολικές δαπάνες. Διατηρεί την πλήρη απασχόληση χάρη σε αυτό το πλεόνασμα, αλλά το πλεόνασμα δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα για άλλους, κυρίως στην Ευρώπη. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές είναι μέρος του προβλήματος: Η Γερμανία θα έπρεπε να έχει μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική» υπογράμμισε.