Skip to main content

Κρούγκμαν: «Απίστευτη παγίδα» αλλά αναπόφευκτη, το ευρώ

Ο Πολ Κρούγκμαν χαρακτήρισε παράλογες τις πολιτικές της λιτότητας, αλλά και «απεχθή», μία πολιτική που υποστηρίζει επιστροφή στη δραχμή.

Με «απίστευτη παγίδα» παρομοίασε χθες το ευρώ ο νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, Πολ Κρούγκμαν μιλώντας στο τρίτο ετήσιο Athens Democracy Forum, που διοργάνωσαν οι International New York Times.
 
Ο Κρούγκμαν τόνισε ότι οι συνέπειες της λιτότητας που επέβαλε η τρόικα έχουν προκαλέσει τρομακτικό πόνο στη χώρα και αμφισβήτησε με δηκτικό τρόπο τον χαρακτηρισμό ως «υπεύθυνης και λογικής» μίας πολιτικής «που έχει ως αποτέλεσμα 25% ανεργία και 25% μείωση του ΑΕΠ».

Αναγνώρισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει πολιτική στήριξη» για την επιστροφή στη δραχμή και ότι «μόνο απεχθείς άνθρωποι» στην εγχώρια πολιτική σκηνή τάσσονται υπέρ ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σε μια κατηγορία από μόνη της όσον αφορά τις συνέπειες που έχει υποστεί ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, τόνισε, αλλά δεν είναι η μόνη: «Κοιτάξτε τι γίνεται στη Φινλανδία. Έχει χάσει 10% του ΑΕΠ της σε τρία χρόνια».

Ο Πολ Κρούγκμαν δήλωσε θαυμαστής του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, το οποίο χαρακτήρισε «ένα από τα σπουδαία επιτεύγματα στην ανθρώπινη Ιστορία». Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι μεγάλες αποφάσεις με τις οποίες εξελίχθηκε ποτέ δεν τέθηκαν ενώπιον των λαών της Ευρώπης, «ήταν πάντα ένα εγχείρημα των ελίτ».