Skip to main content

Κριτική Βάλντις Ντομπρόβσκις στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε την Κριστίν Λαγκάρντ να ευθυγραμμίσει τα λαθεμένα στοιχεία του Ταμείου με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άσκησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η β’ αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως.

«Το πρόβλημα είναι ότι τα στοιχεία του Ταμείου για την Ελλάδα είναι απαισιόδοξα» τόνισε, μεταξύ άλλων, και κάλεσε την Κριστίν Λαγκάρντ να ευθυγραμμίσει αυτά τα λαθεμένα στοιχεία με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Όσον αφορά τις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις, κατέστησε αναγκαία την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει, αν όλες οι πλευρές κάνουν μία επιπλέον προσπάθεια.

Κάνοντας ειδική μνεία στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, διαβεβαίωσε ότι είναι «πραγματικά μικρό» το κενό που χωρίζει Ελλάδα και δανειστές, από τον καθορισμό του δημοσιονομικού στόχου.

Αναφορικά με τις αξιώσεις περί νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ότι το Eurogroup είναι «ανοιχτό» στο ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως η επιλογή του «κουρέματος» είναι εκτός του τραπεζιού.

Τέλος, εξαίροντας τις επιδόσεις της Ελλάδας, χαιρέτισε την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και επανέλαβε ότι η εφαρμογή του προγράμματος συνεχίζεται κανονικά.