Skip to main content

Κριτική των Εργατικών για την υπόθεση Σκρίπαλ

Στη Βρετανία, η απέλαση των Ρώσων διπλωματών χαρακτηρίζεται ανώδυνη για την Ρωσία - Κριτική Κόρμπιν στην Τερέζα Μέι για τη διαχείριση του ζητήματος.

Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ στηρίζουν την Βρετανία σε ανώτατο επίπεδο. "Πρόκειται για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμέτων του Ηνωμένου Βασιλείου" αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών. 

Εν τω μεταξύ παρά τις σκληρές δηλώσεις και το πολεμικό κλίμα κατά της Μόσχας μετά την απόπειρα δολοφονίας με τον νευροπαραλητικό παράγοντα Νοβιτσόκ, χημικό όπλο που το παρασκεύασε στη δεκαετία του ´80 η Σοβιετική Ένωση, τα μέτρα που εξήγγειλε η Τερέζα Μέι χαρακτηρίζονται από αναλυτές ανώδυνα για την Μόσχα.

Εκτός της απέλασης 23 Ρώσων διπλωματών, το 40% του δυναμικού της ρωσικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, τα υπόλοιπα μέτρα δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο την ρωσική οικονομία. Ο διευθυντής του έγκριτου ινστιτούτου στρατηγικής ανάλυσης, RUSI, Τζόναθαν Άιλ δήλωσε πως η πολιτική έναντι της Μόσχας δεν αποφασίζεται με ανούσιες κινήσεις εντυπωσιασμού για να ικανοποιηθούν τα ταμπλόιντ αλλά με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.

Μια ευθεία απάντηση στο αμόκ του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αποκάλεσε την απόπειρα κατά του κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπελ «πολεμική ενέργεια».

Κερδισμένος ο Πούτιν;

Ανάλογο σκεπτικισμό εξέφρασε στη Βουλή και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος προχώρησε ακόμη περισσότερο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για στόχευση του Βλαδιμίρ Πούτιν, τη στιγμή που το συγκεκριμένο χημικό ήταν στην κατοχή και των χωρών που έως τις αρχές του `90 αποτελούσαν Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης. Και  «γιατί» επέμενε ο κ. Κόρμπιν «αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να έχει πέσει σε χέρια εγκληματικών δικτύων. Γιατί η κυβέρνηση δεν στέλνει δείγμα όπως ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και αρνείται κάθε συνεργασία με τη Μόσχα; Παρεμπιπτόντως, ο κ. Λαβρόφ ισχυρίζεται πως όλο το απόθεμα Νόβιτσακ έχει καταστραφεί».

Η δήλωση του Τζέρεμι Κόρμπιν δίχασε το κόμμα του με σειρά ανωτάτων στελεχών να δυσφορούν με την παρέμβαση του την οποία αποδίδουν στον Σέιμας Μιλν, σύμβουλο του σε θέματα στρατηγικής που ως σχολιαστής στην Γκάρντιαν υπερασπίστηκε φανατικά την Ρωσία, στο θέμα της εισβολής στην Κριμαία. Σε τελική ανάλυση, ο τρόπος που χειρίστηκε την υπόθεση η βρετανική κυβέρνηση, η τεράστια προβολή, οι πολεμικές ιαχές δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο, ο μόνος που ευνοήθηκε είναι ο Βλαδιμίρ Πούτιν εν όψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle