Skip to main content

Κριτική ΝΔ στην κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Κριτική για τη στάση που είχε τηρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Κριτική για τη στάση που είχε τηρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ασκεί η ΝΔ, η οποία υπενθυμίζει πως «η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με υπουργό Εξωτερικών το σημερινό Πρωθυπουργό, όχι μόνο δεν αντιμετώπισε ευνοϊκά τη δικαίωση των κατοίκων του Διστόμου από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά προχώρησε σε κάθε ενέργεια, ώστε να μην εκτελεστεί η απόφαση εκείνη» με γνώμονα δήθεν “το εθνικό συμφέρον», όπως αναφέρει.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζεται ικανοποίηση για την απόφαση του κ. Παπανδρέου να πράξει, όπως τονίζει, το αυτονόητο με την υποβολή παρέμβασης στο Δικαστήριο της Χάγης, για τη δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου.

Επισημαίνει, όμως, πως σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με την αποδοχή του άρθρου 7 της Δανειακής Σύμβασης, εάν η Ελλάδα δικαιωθεί στο Δικαστήριο της Χάγης για πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία, δεν θα μπορεί ούτε καν να ζητήσει συμψηφισμό ή ανταπαίτηση σε σχέση με τα δάνεια που έχουμε πάρει από τη χώρα αυτή στο πλαίσιο του Μνημονίου.

«Η κυβέρνηση υπέγραψε το Μνημόνιο χωρίς να το διαπραγματευτεί. Δέχτηκε σκληρά μέτρα και εγκατέλειψε δικαιώματα της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.