Skip to main content

Κρίσιμη η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ

Εργαζόμενοι τουρκικών εγκαταλείπουν την περιοχή ενόψει της έναρξης απαγόρευσης διεθνών πτήσεων προς το αεροδρόμιο της πόλης

Είμαστε σύμφωνοι με τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν μετά την τρίωρη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα. Από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν περιορίστηκε στην επισήμανση ότι η θέση της Ρωσίας ξεκαθαρίστηκε από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας και εξήρε τον ρόλο του προέδρου Ερντογάν στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Συρία.

Η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ παραμένει τεταμένη ενώ με γοργούς ρυθμούς εργαζόμενοι τουρκικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Ερμπίλ και τα περίχωρα, στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, εγκαταλείπουν την περιοχή εν όψει της έναρξης απαγόρευσης διεθνών πτήσεων προς το αεροδρόμιο της πόλης. Οι περισσότερες τουρκικές εταιρίες αποφάσισαν να εκκενώσουν τα εργοτάξια μέχρι νεωτέρας για λόγους ασφαλείας, δηλώνουν εργαζόμενοι που επέστρεψαν ήδη στην Τουρκία.

Στον αεροπορικό αποκλεισμό ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει και η αεροπορική εταιρία του Κατάρ από σήμερα και για δύο μέρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών την Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία με την οποία συστήνει στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν το νοτιοανατολική μέρος της χώρας.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ

Στο μεταξύ στις επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στο Β. Ιράκ, στην περιοχή Κανίμασι σκοτώθηκε ένας τούρκος στρατιώτης, τρία μέλη του ΡΚΚ και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις τούρκοι στρατιώτες όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σήμερα ανακοίνωσαν ότι στις χθεσινοβραδινές αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές Αβασίν/Μπασιάν, Μετίνα και Γκαρά σκοτώθηκαν 13 μέλη του ΡΚΚ.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και η ευρείας κλίμακας άσκηση που πραγματοποιείται από την 18η του Σεπτέμβρη σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την κλειστή πλέον τη συνοριακή πύλη Χαμπούρ, με την συμμετοχή και Ιρακινών στρατιωτών. Μάλιστα για πρώτη φορά οι μονάδες επιχείρησαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πάντως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η στρατιωτική λύση θα είναι η τρίτη και τελευταία επιλογή.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle