Skip to main content

Κρίσιμη διαπραγμάτευση στη συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ - Ολάντ

Τριμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

Τριμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση των τριών ηγετών θα πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ και των κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), που διεξάγεται την Τετάρτη και την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση, η οποία οριστικοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την προειδοποίηση που απήυθυνε προς την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος ότι δεν έχει πολύ χρόνο. Το ραντεβού των τριών γινεται μετά από περιπετειώδης διαβουλεύσεις, καθώς οι Βρυξέλλες διαμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει κι άλλες υποχωρήσεις. 

Μάλιστα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε απρόθυμος να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τα όσα είπε πηγή από την ΕΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιούνκερ εξέφρασε την απροθυμία του να παραστεί σε αυτό το ραντεβού. Μιλώντας σε Επιτρόπους, ανέφερε ότι μία νέα συνάντηση με τον κ. Τσίπρα θα ήταν «χάσιμο χρόνου» και συμπλήρωσε ότι «θα ήταν καλύτερα να συναντηθώ με τους Λατινοαμερικανούς».

Την Τρίτη, η Ελλάδα κατέθεσε νέα πρόταση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, η οποία ωστόσο κρίθηκε «ανεπαρκής» από αξιωματούχους της ΕΕ, όπως είχε μεταδώσει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.