Skip to main content

Κρίσιμες προεδρικές εκλογές την Κυριακή στη Ρουμανία

Τρεις ημέρες απομένουν έως τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία, οι οποίες εκτιμάται πως θα θέσουν τέλος στην πολιτική κρίση και τη σοβαρή οικονομική ύφεση.
 Τρεις ημέρες απομένουν έως τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία, οι οποίες εκτιμάται πως θα θέσουν τέλος στην πολιτική κρίση και τη σοβαρή οικονομική ύφεση, που επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Δεκαοχτώ εκατομμύρια Ρουμάνοι καλούνται να ψηφίσουν για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, αλλά και να αποφανθούν, μέσω του δημοψηφίσματος, που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα, την προσεχή Κυριακή, αν προτιμούν Βουλή με ένα Σώμα, αντί για δύο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και συνεπώς μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 300, από 471.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέβαλε την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανειοδοτικού πακέτου, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μέχρι το επόμενο έτος, ζητώντας να συγκροτηθεί κυβέρνηση και να υιοθετηθεί άμεσα ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010. Προς το παρόν, τη χώρα κυβερνά προσωρινή κυβέρνηση, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο διοικητικά ζητήματα.

Το 2010, η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 10% και το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 9% επί του ΑΕΠ, εκτός αν ληφθούν πρόσθετες δράσεις, όπως παρατήρησε πρόσφατα το ΔΝΤ.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 22 Νοεμβρίου θα αναμετρηθούν 12 υποψήφιοι. Η αποφασιστική μάχη, όμως, αναμένεται να δοθεί στο δεύτερο γύρο, στις 6 Δεκεμβρίου, στον οποίο τις περισσότερες πιθανότητες για να προκριθούν έχουν, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, τρεις υποψήφιοι: ο νυν πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου, πρώην πλοίαρχος, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη πενταετή θητεία, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μιρτσέα Γκεοάνα, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο αρχηγός των Φιλελεύθερων, Κριν Αντονέσκου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Τράιαν Μπασέσκου, με συνήθως υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να χάνει έδαφος. Πρόσφατα, μάλιστα, και ο ίδιος εξέφρασε φόβους ότι έχει χάσει τη στήριξη των πολιτών του Βουκουρεστίου, την οποία θεωρούσε σίγουρη ως πρώην δήμαρχος της ρουμανικής πρωτεύουσας.

Η τάση αυτή αποτυπώνεται και σε μερίδα δημοσκοπήσεων, που δείχνουν τον κ. Μπασέσκου να χάνει στο δεύτερο γύρο των εκλογών από τον Μίρτσεα Γκεοάνα, αν και, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, για την αξιοπιστία κάθε δημοσκόπησης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το ποιος την έχει παραγγείλει.

 Η πτώση που καταγράφεται στη δημοτικότητα του απερχόμενου προέδρου δεν αποτελεί έκπληξη για τους αναλυτές, οι οποίοι και την αποδίδουν στο γεγονός ότι ο κ. Μπασέσκου βρίσκεται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, τους τελευταίους μήνες, από τους αντιπάλους του και τα ΜΜΕ.

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι το όνομά του βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας δημόσιας συζήτησης, με αφορμή την έκδοση βιβλίου, στο οποίο ο κ. Μπασέσκου φέρεται ως ένας από τους εμπλεκόμενους σε μυστηριώδωη εξαφάνιση τρομοκράτη, γεννημένου στη Συρία, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη, για την απαγωγή τριών Ρουμάνων δημοσιογράφων, στο Ιράκ.

Πάντως, αυτό που απασχολεί πολιτικούς, δημοσιογράφους αλλά και μια μεγάλη μερίδα πολιτών είναι οι εκτιμήσεις των υπεύθυνων των δημοσκοπήσεων για υψηλή αποχή από τις κάλπες, που αναμένεται να φτάσει το 55%, με τους ψηφοφόρους να δηλώνουν αγανακτισμένοι από το χαμηλό βιοτικό τους επίπεδο και τα σκάνδαλα στην πολιτική ζωή του τόπου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ