Skip to main content

Κρίσιμες εκλογές; Σίγουρα, αλλά όχι υπερβολές...

Στην Ελλάδα λόγω των συγκεκριμένων ιδιαιτεροτήτων το σύστημα πρέπει να λειτουργεί με ισχυρή αντιπολίτευση.
Η κρισιμότητα των αυριανών εκλογών είναι δεδομένη, άλλωστε είναι το μόνο στο οποίο συμφωνούν απολύτως οι δύο μονομάχοι. Κρίσιμη όχι μόνο γιατί αυτή θα αναδείξεις το επιτελείο των ανθρώπων, οι οποίοι θα διαχειριστούν την οικονομική κρίση αλλά και και επειδή αυτοί θα χαράξουν τις γραμμές λειτουργίας του κράτους, γραμμές που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καθημερινότητα όλων μας.
Όχι όμως υπερβολές. Κάποιοι, συνήθως υποψήφιοι βουλευτές, ή υποψήφιοι- υποψήφιοι κρατικοί λειτουργοί υπερτονίζουν αυτήν την κρισιμότητα φτάνοντας σε υπερδιογκωμένες θεωρήσεις. Κάτι διατυπώσεις του τύπου “εκλογή δίχως αύριο”, ή “΄εάν κερδίσει ο τάδε θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα”, υποδηλώνουν, κατά την άποψή μου, την προσωπική αγωνία ανθρώπων, που έχουν ταυτίσει την οικονομική τους κατάσταση και κοινωνική τους ανάδειξη με την πορεία κάποιου συγκεκριμένου κόμματος.
Ο λαός όμως, ο απλός πολίτης δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μάθει να ζουν από το μόχθο τους. Και την κατάσταση αυτήν κανείς δεν δικαιούται να την απορυθμίσει. Γιατί όταν ο μόχθος σε μία χώρα δεν φέρνει ανάδειξη, τουλάχιστον ως κύριο συστατικό ανάμεσα στα άλλα, τότε τα πράγματα έχουν πάρει τον κατήφορο.
Στην Ελλάδα επίσης λόγω των συγκεκριμένων ιδιαιτεροτήτων το σύστημα πρέπει να λειτουργεί με ισχυρή αντιπολίτευση. Μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση μεθά γρήγορα από την εξουσία. Όταν δεν υπάρχουν συγκροτημένες και σοβαρές αντιπολιτευτικές δομές στη Βουλή, τα συνδικάτα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, τότε είναι πολύ ευκολότερο οι εραστές της εξουσίας να ξεφύγουν...
Και όλοι αντιλαμβανόμαστε, λόγω των συσσωρευμένων εμπειριών μας, τι σημαίνει αυτό.
Καλή ψήφο...