Skip to main content

Κρυφοί προβληματισμοί και φανερές ελπίδες για την ανάπτυξη...

Αν η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα, θα ενισχυθεί σημαντικά η εμπιστοσύνη, προκειμένου να επιτευχθεί το 2018 ανάπτυξη 2,5%

Ένας έντονος προβληματισμός επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαιτίας της αναθεώρησης προς τα κάτω της ανάπτυξης για το 2017. Μολονότι η Αθήνα δεν το παραδέχεται, πηγές από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι οφείλεται σε έναν και μοναδικό λόγο: Στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει, ωστόσο, μια δεύτερη ευκαιρία.

Πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι εάν η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα, θα ενισχυθεί σημαντικά η εμπιστοσύνη, προκειμένου να επιτευχθεί το 2018 ανάπτυξη 2,5%. Κι άρα να ανατραπούν οι αρνητικές εκτιμήσεις.

Γεγονός αποτελεί πάντως ότι η προηγούμενη εκτίμηση ήταν πιο αισιόδοξη αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τώρα υπάρχει η ανάπτυξη. Είναι μια σημαντική στιγμή γιατί το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο, λένε από τις Βρυξέλλες, και προσθέτουν με νόημα ότι «η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της όχι μόνο δημοσιονομικά αλλά και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζονται» συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο χρέος της χώρας, υπάρχει πάντα η τελευταία απόφαση του Eurogroup που κατέληξε στη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τις επιδόσεις της Ελλάδας. Κι αυτό κρίνεται ως ένα πολύ σημαντικό βήμα.