Skip to main content

Κραυγή αγωνίας για την οικοδομή από το Επιμελητήριο Δράμας

Τη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου ζητεί με επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και τον υπουργό Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα το Επιμελητήριο Δράμας.
Την αγωνία των επαγγελματιών των κλάδων που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα εξέφρασε με επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, και τον υπουργό Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, το  Επιμελητήριο Δράμας, τονίζοντας παράλληλα ότι τα επόμενα δύο χρόνια η έκδοση οικοδομικών αδειών (και με μικρή χρονική υστέρηση η οικοδομική δραστηριότητα) αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω κατά 20%.

Όπως τονίζεται στη σχετική επιστολή, υπολογίζεται ότι το 2009 και 2010 θα χαθούν από 40.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, ενώ οι συνολικές απώλειες έως το 2011 θα ξεπεράσουν τις 100.000.

Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών των οικοδομικών επιχειρήσεων θα μειωθεί περισσότερο από 3 δισ. ευρώ, ενώ των επιχειρήσεων οικοδομικών υλικών κατά περίπου 1,5 δισ. ετησίως για την περίοδο 2009 και 2010. Υπογραμμίζεται, δε, ότι με τον κλάδο έχουν συνάφεια 400 επαγγέλματα, εκ των οποίων 200 είναι η κύρια απασχόλησή τους.

«Ως εκ τούτου, ο κατασκευαστικός κλάδος, αναμένεται να επιδράσει αρνητικά σε όλο το φάσμα της εθνικής Οικονομίας, δεδομένου ότι συρρικνώνει τη δημιουργία του ΑΕΠ, αυξάνει το ποσοστό της ανεργίας, περικόπτει δραστικά τα κρατικά έσοδα και δρα πολλαπλασιαστικά σε βάρος των έμμεσα εξαρτώμενων επιχειρήσεων, καθώς και του εμπορίου καταναλωτικών ειδών, αφού περιορίζεται δραστικά η καταναλωτική δαπάνη», αναφέρεται στην επιστολή.

Είναι φανερό ότι η κρίση στον κλάδο σηματοδοτεί και την κρίση σε ολόκληρη την οικονομία, σημειώνεται στην επιστολή, καθώς η συνολική άμεση επίπτωση στα δημόσια οικονομικά του κράτους από αυτές τις επιβαρύνσεις, συσσωρευτικά ως το 2011, εκτιμάται στα 3 δισ.ευρώ.

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Δράμας

Το Επιμελητήριο κρίνει επιτακτική την ανάγκη στήριξης του κλάδου, στους εξής βασικούς άξονες:

α. Ουσιαστική στήριξη της αγοράς κατοικιών, με παροχή κινήτρων προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως κατάργηση ή δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης και ΦΠΑ κατά τη μεταβίβαση νέων κατοικιών (όχι μόνο για πρώτη κατοικία) και την πλήρη κατάργηση του πόθεν έσχες αυστηρά και μόνο για αγορά οποιασδήποτε κατοικίας η επαγγελματικού χώρου.

β. Άμεση παρέμβαση του κράτους στις ιδιωτικές τράπεζες μέσω επιτρόπων καθώς και στα υπό κρατικό έλεγχο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΑΤΕ, ΤΤ, ΟΕΚ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), για αύξηση του όγκου εγκρίσεων στεγαστικών δανείων τόσο σε αριθμό όσο και σε τελικό ποσό.

γ. Η πολιτική δημοσίων επενδύσεων δεν πρέπει να στοχεύει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, στην αποκλειστική χρηματοδότηση μεγάλων έργων, αλλά να επανασχεδιαστεί για τη στοχευμένη υλοποίηση πολύ περισσότερων αλλά μικρότερης κλίμακας έργων μοιρασμένων σε όλη την επικράτεια.

δ. Παροχή κινήτρων για διατήρηση απασχόλησης στον κλάδο, όπως την ένταξη των οικοδομικών επιχειρήσεων στο μέτρο της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας κατά 12% και μείωση του συνολικού αριθμού ενσήμων ανά έργο ή μείωση της τιμής του ενσήμου σε ποιο λογικά επίπεδα.

ε. Άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, με άμεση καταβολή των ποσών που χρωστά το κράτος σε αυτές και με ευνοϊκούς όρους υπαγωγής των επιχειρήσεων του κλάδου στο πρόγραμμα δανειοδότησης του ΤΕΜΠΜΕ.