Skip to main content

Κρατητήριο-μπουντρούμι στον Προμαχώνα - Επί μήνες σε κελί χωρίς εξαερισμό και φωτισμό

Αναφορά δικηγόρου στον εισαγγελέα Σερρών για τις άθλιες συνθήκες κράτησης. «Είναι αστυνομικό παράπηγμα», αναφέρει - Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στο κελί του τμήματος συνοριακής φύλαξης Προμαχώνα, στο οποίο κρατούνται υπό απέλαση αλλοδαποί, χωρίς να έχουν καμία ποινική εκκρεμότητα!

Μπορεί να μένουν επί μήνες στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος σύμφωνα με τις περιγραφές δικηγόρων που μεταφέρουν όσα τους καταγγέλλουν οι εντολείς τους, δεν έχει ούτε εξαερισμό, ούτε ιδιαίτερο φυσικό φως. Δεν έχει ούτε χώρο προαυλισμού, ενώ οι κρατούμενοι σε αυτόν παραγγέλλουν φαγητό από κατάστημα της περιοχής πληρώνοντας από τα χρήματα που τους δίνει το δημόσιο για την ημερήσια διατροφή τους. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο κελί όπου στοιβάζονται επί μήνες αλλοδαποί αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που αποκαλύπτει η Voria.gr. Στρώματα στο πάτωμα, ακόμη και πίσω από τα κρεβάτια δημιουργούν μία ασφυκτική κατάσταση. 
 

Image

Από τον περασμένο Ιούλιο ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Μόρφης Βασιλακέρης έστειλε αναφορά στον εισαγγελέα Σερρών ζητώντας την παρέμβασή του και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των κρατουμένων. Μάλιστα η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση της Εισαγγελίας Σερρών, απ’ όπου παραγγέλθηκε προκαταρκτική εξέταση που ανατέθηκε στο αστυνομικό τμήμα Σιδηροκάστρου.

Η επιστολή του κ. Βασιλακέρη για όσα συμβαίνουν είναι καταπέλτης. «Ο εντολέας μου αφού εξέτισε την ποινή του και αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Νιγρίτας αμέσως μεταφέρθηκε προς… φύλαξη σε ένα αστυνομικό παράπηγμα στον Προμαχώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Βρίσκεται έγκλειστος, αφού εν τω μεταξύ εξέτισε την ποινή του (λήξη ποινής), σε ένα σκοτεινό κελί χωρίς προαυλισμό, χωρίς φως φυσικό ή τεχνικό και πάνω από όλα σε συνθήκες υγειονομικής... εξαθλίωσης», σημειώνει ο κ. Βασιλακέρης στην αναφορά του στον εισαγγελέα Σερρών. Μάλιστα τονίζει πως ένας τέτοιος χώρος δεν θα συνέχιζε να λειτουργεί εάν γινόταν έλεγχος από οποιαδήποτε υγειονομική υπηρεσία, έλεγχος που πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι δρομολογείται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Στον συγκεκριμένο χώρο των κρατητηρίων του τμήματος συνοριακής φύλαξης Προμαχώνα συνήθως βρίσκονται δέκα άτομα, οι οποίοι είναι στοιβαγμένοι σε έναν πολύ μικρό χώρο και πολλοί κοιμούνται σε κουβέρτες και στρώματα που είναι στο πάτωμα. «Η κατάσταση στο εσωτερικό είναι ασφυκτική, δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει από τη μυρωδιά. Δεν αερίζεται ο χώρος», είπε ο κ. Βασιλακέρης, ο οποίος επανέλαβε την καταγγελία του στις αρχές, μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας των εγκλείστων στο συγκεκριμένο χώρο. «Έχουμε διαμαρτυρηθεί έντονα πολλές φορές. Η εικόνα αυτή προσβάλλει τον πολιτισμό μας», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr. «Ο εντολέας μου είπε χαρακτηριστικά ότι μπροστά σε αυτόν τον χώρο η φυλακή είναι παλάτι», μετέφερε.

Στα κρατητήρια αυτά οδηγούνται αλλοδαποί κάθε εθνικότητας. Για όσους η απέλαση εκτελείται άμεσα μένουν μικρό χρονικό διάστημα. Όταν όμως πρόκειται για πρόσωπα τα οποία κατάγονται από χώρες με τις οποίες η διαδικασία απέλασης καθυστερεί μπορεί να μείνουν μέχρι και τρεις μήνες στον χώρο κράτησης του τμήματος συνοριακής φύλαξης. Το παράδοξο είναι πως οι περισσότεροι, για τους οποίους δεν υλοποιείται λόγω δυσχερειών με τις χώρες τους η απέλαση, οδηγούνται σε κέντρα προσφύγων και μεταναστών, όπου δεν είναι κρατούμενοι. 

Image
Image
Image