Skip to main content

Κρατίδιο τιμωρός για το κόμμα της Μέρκελ

Βαριά ήττα υπέστη το το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την Κυριακή, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP
Βαριά ήττα υπέστη το το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την Κυριακή, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) απώλεσαν την πλειοψηφία τους όχι μόνο στο κρατίδιο, αλλά και στην ομοσπονδιακή Άνω Βουλή.

Κατά 10% μειώθηκαν τα ποσοστά του CDU της καγκελαρίου στο κρατίδιο παρά την οριακή νίκη σε ψήφους, ενώ και οι εταίροι της στο FDP σημείωσαν και αυτοί κάμψη στα ποσοστά τους, με αποτέλεσμα ο συνασπισμός τους να μην έχει πλέον τη πλειοψηφία στην τοπική Βουλή.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν 34,6% και 34,5% αντίστοιχα, ενώ απέσπασαν από 67 έδρες. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκέντρωσαν το 6,7% των ψήφων. Οι Πράσινοι με 12,1% απέσπασαν 23 έδρες και το Κόμμα της Αριστεράς με 5,6% 11 έδρες.

Ωστόσο, το πολιτικό παρασκήνιο είναι ακόμη αβέβαιο, καθώς ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους μπορούν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Είναι πιθανόν ότι το SPD και οι Πράσινοι θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με το Κόμμα της Αριστεράς ή να αναβιώσει σε τοπικό επίπεδο ένας μεγάλος συνασπισμός με το CDU.

Επιπλέον, η αλλαγή συσχετισμών στο κρατίδιο αντανακλάται και στην ομοσπονδιακή Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), όπου εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια της χώρας: η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία εκεί, πράγμα που θα επηρεάσει τη δυνατότητά της να ψηφίζει κρίσιμα νομοσχέδια χωρίς προβλήματα.

«Τοπικά ζητήματα του κρατιδίου, αλλά και διεθνή, όπως το μέλλον του ευρώ και «η κατάσταση στην Ελλάδα, ευθύνονται για την εκλογική αποτυχία», συνομολογεί ο γενικός γραμματέας του CDU, Χέρμαν Γκρόχε.

«Είναι μία προειδοποιητική βολή για τα κυβερνώντα κόμματα. Πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, αρχηγός των Ελεύθερων Δημοκρατών.