Skip to main content

Οινική περιήγηση σε κρασιά από σπάνιες γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες

Οι βορειοελλαδιτές οινοποιοί πειραματίζονται και παράγουν ενδιαφέροντα κρασιά από σπάνιες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

Η Ένωση των οινοποιών του βορειοελλαδικού αμπελώνα, έδειξε εχθές, σε μία από τις πολλές οινικές περιηγήσεις των φετινών «ΒορΟινών», το δυναμικό των ποικιλιών, γηγενών και διεθνών, που σπάνια αλλά με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα στο ποτήρι, καλλιεργούνται στα βόρεια της χώρας και δίνουν, ορισμένα κρασιά που αγαπούν την παλαίωση στο βαρέλι και τη φιάλη.  

Στη εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στη κάβα του Depot Des Vins, οι φίλοι του κρασιού άρχισαν την οινογευσία, δοκιμάζοντας την ιταλική Verdicchio σε λευκό, την ιταλική με πιθανή ελληνική καταγωγή, Aglianico και την επίσης ιταλική, Nebbiolo, αλλά από το ομιχλώδες Πιεμόντε, περνώντας στην ισπανική Tempranillo που αγάπησε τα δραμινά χώματα και στο πολύ αγαπημένο διεθνώς Pinot Noir που έχει ρίξει ρίζες στη Σιάτιστα.

Στις σπάνιες ποικιλίες της χθεσινής οινικής περιήγησης, συμπεριλήφθηκαν κρασιά από την Νεγκόσκα, ποικιλία που αγαπάει το Ξινόμαυρο και δένει στις ΠΟΠ Γουμένισσες, το Μαυρούδι που βρήκε γη στη Μαρώνεια και το Λημνιό που απαντάται περισσότερο στη βόρειο Ελλάδα απ΄οτι στο νησί της Λήμνου, ενώ στη δοκιμή ξεχώρισε και το ηπειρώτικο Βλάχικο.

Την παρουσίαση έκανε η οινολόγος Σταυρούλα Λιάπη, μαζί με τον οινολόγο Στέλιο Δημητριάδη και την υπεύθυνη επικοινωνίας της Ένωσης, Αλεξάνδρα Ανθίδου.

Οι φετινές οινικές περιηγήσεις θα ολοκληρωθούν με την μεγάλη γιορτή «Τα ΒορΟινά», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, στην 1η προβλήτα του ΟΛΘ>