Skip to main content

Κρασί, ελιές, λάδι και βαλσάμικο ξύδι της Κεντρική Μακεδονίας εντυπωσίασαν στη Διεθνή Έκθεση τροφίμων της Κολωνίας

Πλήθος επισκεπτών από τον τομέα της HoReCa είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικές γεύσεις ελληνικών προϊόντων και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε το παρόν στην μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών παγκοσμίως, ANUGA 2023.

Η έκθεση διοργανώνεται στην Κολωνία, στον εκθεσιακό χώρο KOELNMESSE κάθε δεύτερη χρονιά. Περισσότεροι από 140.000 εμπορικοί επισκέπτες από 200 χώρες επισκέφθηκαν την φετινή έκθεση. Οι συνολικοί εκθέτες ήταν 7.900 από 112 χώρες, ενώ η ελληνική συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, έχοντας συνολικά 269 συμμετοχές.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SUSTEM / Sustainable European food and wine from the Mediterranean, η ομάδα έργου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, πρόβαλλε τα μοναδικά προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ, ελιές ΠΟΠ, ελαιόλαδο ΠΟΠ, Βαλσάμικο κ.ά. Η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ εκστρατεία EU SUSTEM στοχεύει εκτός από την προώθηση εξαιρετικών προϊόντων από την Ελλάδα, στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των εμβλημάτων ΠΟΠ/ΠΓΕ, της Μεσογειακής Διατροφής, των Ευρωπαϊκών Πολιτικών στο πλαίσιο της Πράσινης Ανάπτυξης και των Βιώσιμων Πρακτικών Ανάπτυξης, όπως μείωσης της σπατάλης τροφίμων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος,  

Πλήθος επισκεπτών από τον τομέα της HoReCa είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικές γεύσεις ελληνικών προϊόντων και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν και εφαρμόζουν μεθόδους Βιώσιμης/Sustainable Πρακτικής Ανάπτυξης, ήταν οι εξής:
Η Food-Forum, «The Greek Antipasti» που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τυποποίηση τροφίμων antipasti και στη συσκευασία και τυποποίηση ελιάς. Η GALAXY -Μαβίδου & Υιοί ΟΕ, που εδώ και μισό αιώνα παράγονται προϊόντα που διακρίνονται για την ποιότητα και την νοστιμιά τους, Ξύδι, Βαλσαμικό, Χυμός λεμονιού, Μουστάρδες και Σάλτσες. Το Οινοποιείο VAENI, με τους 200 αμπελουργούς - μέλη του, ακολουθώντας την πιο προηγμένη τεχνολογία, εγγυώνται για την ποιότητα των κρασιών  που προέρχονται κυρίως από την κατ' εξοχήν Ελληνική ποικιλία του Βορειοελλαδίτικου χώρου, το «Ξινόμαυρο». Ο BOUNTOURIS G.P. OLIVES που παράγει και τυποποιεί ελιές ανώτερης ποιότητας και εφαρμόζει την μέθοδο Farm to Fork / Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο.

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχει στο έργο EU SUSTEM, με  τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου και την Enoteca Regionale Emilia Romagna, από την Ιταλία. Το έργο είναι τριετές.