Skip to main content

KPMG: Εκδήλωση για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα στη Θεσσαλονίκη

Για τις αλλαγές που προκύπτουν από την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, ενημέρωσε στελέχη επιχειρήσεων, η KPMG.

Ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την KPMG στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ενημέρωση των στελεχών στις επιχειρήσεις για τις αλλαγές που θα προκύψουν από την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Ν.4308/2014).

Στην εκδήλωση διευθυντικά στελέχη της KPMG παρουσίασαν το περιεχόμενο του νέου νόμου και απάντησαν στα ερωτήματα του κοινού.

Τα βασικά σημεία του νέου νόμου είναι τα ακόλουθα:

  • Καταργείται από 1 Ιανουαρίου 2015 το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο, τα Κλαδικά Λογιστικά Σχέδια των Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), όλες οι σχετικές διατάξεις, εγκύκλιοι, οδηγίες ή Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε σχέση με τον εν λόγω Κώδικα ή τον προ ισχύσαντα Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).
  • Περιγράφονται λεπτομερώς οι λογιστικές αρχές που θα διέπουν την κατάρτιση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων είτε για τη δημοσίευση τους όταν αυτό απαιτείται από το νόμο (δηλαδή για τις επιχειρήσεις) είτε για την υποβολή τους στις φορολογικές αρχές για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος.
  • Ενσωματώνονται οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/34/ΕΕ σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις. Ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της οδηγίας, για τους σκοπούς της σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων, είναι ο διαχωρισμός των οντοτήτων σε τέσσερις κατηγορίες δηλαδή, «πολύ μικρές», «μικρές», «μεσαίες» και «μεγάλες».
  • Παρέχονται οδηγίες σχετικά με την τήρηση των βιβλίων και στοιχείων και τις μορφές των οικονομικών καταστάσεων καθώς και λεξιλόγιο των όρων που σχετίζονται με τις λογιστικές αρχές

Όπως δήλωσε η Δήμητρα Καραβέλη, Επικεφαλής του Ελεγκτικού Τμήματος της KPMG «η μετάβαση των επιχειρήσεων στην εποχή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων χρειάζεται να γίνει με σωστό σχεδιασμό και καθοδήγηση προκειμένου να είναι ομαλή. Οι εταιρείες είναι απαραίτητο να ενημερωθούν σωστά για όλες τις αλλαγές και να δράσουν βάσει συγκεκριμένου πλάνου».