Skip to main content

Κουβέλης: Μία αναχαίτιση μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο

Τα νησιά και οι βραχονησίδες παρακολουθούνται από τα ραντάρ μας, δεν υπήρξε περιστατικό υποστολής ελληνικής σημαίας, είπε ο αν. υπουργός Άμυνας.

Ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο, προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων που κατέβασαν τη σημαία».

Όπως είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» αν και εκτιμά ότι «το θερμό επεισόδιο δεν το επιλέγει η Τουρκία, ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητα από τη διάρκειά του. Περισσότερο στον αέρα και λιγότερο στη θάλασσα».

Για τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού περί υποστολής ελληνικής σημαίας ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «δεν έχει πέσει στην αντίληψη των δικών μας ραντάρ τέτοιο γεγονός σε αυτό που αναφέρεται ο κ. Γιλιντιρίμ». «Δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία. Η αφαίρεση σημαίας δεν προκύπτει από κατέβασμα ακτοφυλακής ή ειδικές δυνάμεις» είπε.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «τα νησιά και οι βραχονησίδες παρακολουθούνται από τα ραντάρ μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «θέλει να κάνει εξαγωγή συγκεκριμένων προβλημάτων στη χώρα του». «Είχαμε το περιστατικό της Ρω όπου με μια εξαιρετική κίνηση το ελληνικό φυλάκιο έδιωξε το τουρκικό ελικόπτερο. Ίσως να ήθελαν με την "είδηση" αυτή (σ.σ. για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα) να ισορροπήσουν αυτό που κατά τη γνώμη τους μπορεί να είναι αρνητικο γι' αυτούς» εκτίμησε, κάνοντας λόγο για «επιλογή κλιμακούμενης έντασης».

Επισήμανε ακόμη οι Ένοπλες Δυνάμεις «έχουν την αποφασιστικότητα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όποιον θέλει να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Αναφερόμενος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Κουβέλης απέκλεισε το «οποιοδήποτε παζάρι». «Η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε και χορήγησε πολιτικό άσυλο στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Καμία σκέψη για ανταλλαγή και συμψηφισμό. Η δική μας πίεση για να επιστρέψουν οι δύο είναι επίμονη και οι πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχείς» σημειωσε.

Δήλωσε ωστόσο ότι «δεν μπορεί και δεν θέλει» να κάνει εκτίμηση για το χρόνο επιστροφής των δύο στρατιωτικών, γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί να εκτιμήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Τόνισε επίσης ότι η καθυστέρηση για την έκδοση της απόφασης σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι «απαράδεκτη και παράνομη». «Η χρονοτριβή που επιλέγεται από την τουρκική πολιτική ηγεσία εξυπηρετεί και την ένταξη αυτού του ζητήματος στην ένταση που επιδιώκει η Τουρκία» είπε.