Skip to main content

Κουτσουρεμένο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2016

Στροφή της δημοτικής αρχής σε έργα μικρότερης εμβέλειας και καθημερινότητας. Άγνωστο τι θα συμβεί με τη χρημοτοδότηση έργων μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

Μειωμένο κατά 46,3%, στα 13,17 εκατ. ευρώ, είναι το ποσό που θα διαθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016.

Αιτία η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα με τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω κοινοτικών κονδυλίων, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα έργα που δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του ΕΣΠΑ (τέλος του 2015) ούτε βέβαια πόσα και ποια έργα θα ενταχθούν εντός του 2016 στη νέα προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ 2014 - 2020).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισήγηση για το Σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος για το 2016, «τα χρηματοδοτούμενα έργα της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου (ΕΣΠΑ) των οποίων οι συμβάσεις και το φυσικό αντικείμενο ολοκληρώνονται εντός του τρέχοντος έτους, εμφανίζονται προς το παρόν ως μηδενικές ενδείξεις στο Τ.Π. του 2016, μέχρι την παροχή των αναγκαίων οδηγιών από τις Διαχειριστικές Αρχές και το υπουργείο»

Υπενθυμίζεται ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου ανερχόταν στα 24,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 9,2 εκατ. ευρώ ήταν από το ΕΣΠΑ. 

Οι στόχοι του Τεχνικού Προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η κάλυψη αναγκών σε υποδομές πρόνοιας και παιδείας, η συντήρηση και λειτουργική αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων και η εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2016 θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα. Συνολικά ανέρχεται στο ύψος των 13.174.742 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 6.886.233 ευρώ αφορά συνεχιζόμενα έργα και μελέτες και ποσό 6.288.509 νέες ενδείξεις.

Χαρακτηριστικό της στροφής της δημοτικής αρχής σε έργα καθημερινότητας είναι ότι τα περισσότερα κονδύλια του νέου τεχνικού προγράμματος θα λάβουν η διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων, στην οποία θα διατεθούν 7,8 εκατ. Ευρώ και διεύθυνση Κατασκευών και Συντηρήσεων, στην οποία θα κατευθυνθούν πόροι άνω των 3,8 εκατ. Ευρώ.  «Με τα προτεινόμενα έργα δίνεται έμφαση στον τομέα της συντήρησης, που πρέπει να είναι διαρκής και προληπτική» υπογραμμίζεται στα χαρακτηριστικά του Τεχνικού Προγράμματος.

Συγκεκριμένα, τα βασικά χαρακτηριστικά του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2016 είναι:

Έμφαση στον τομέα της συντήρησης
Ενσωμάτωση νέων προδιαγραφών ασφάλειας και υγιεινής καθώς και αδειοδότηση της λειτουργίας των δημοτικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις
Αναπλάσεις σε όλη την έκταση του Δήμου, με ισόρροπη κατανομή σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες
Ενσωμάτωση των κυρίαρχων κατευθύνσεων σχεδιασμού των σύγχρονων αστικών κέντρων (αύξηση πρασίνου, προσβασιμότητα, βιώσιμη κινητικότητα κ.α.)
Καταγραφή αναγκών των λειτουργιών της πόλης

Το Τεχνικό Πρόγραμμα διαμορφώνεται ανά υπηρεσία ως εξής:

1. Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών: 861.415 ευρώ
2. Διεύθυνση Κατασκευών και Συντηρήσεων: 3.850.019 εκατ. ευρώ
3. Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων: 7.856.607 ευρώ
4. Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος: 141.700 ευρώ
5. Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων: 465.000 ευρώ

Οι πηγές χρηματοδότησης

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα, σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Θανάση Παππα, «περιλαμβάνονται έργα με χρηματοροές κυρίως από ανταποδοτικούς πόρους του δήμου, από ΣΑΤΑ, ΣΑΤΑ σχολείων, ΔΕΠΑ και μετά από τη συστηματική διεκδίκηση διαθέσιμων πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα, με στόχο την ολοκλήρωση των έργων». Το προτεινόμενο Σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Παππά, βασίζεται σε διασφαλισμένους πόρους από τρίτες πηγές, με ελάχιστη επιβάρυνση των ιδίων πόρων του δήμου.

Τα νέα έργα

Μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι οι παρεμβάσεις στα σχολεία. Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι μελέτες αποκατάστασης και ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών συγκροτημάτων Ικτίνου και Συγγρού, συντήρηση σχολικών κτιρίων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και διαμόρφωση σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται η βελτιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων και η επέκτασή  κόστους 120.000 ευρώ καθώς και η κυκλοφοριακή μελέτη για τη δημιουργία κυκλικών κόμβων.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2016 περιλαμβάνεται  ο εκσυγχρονισμός του δημοτικού φωτισμού σε βασικούς οδικούς άξονες και πάρκα και η αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, οδικού δικτύου και εγκαταστάσεων των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ.