Skip to main content

Κουτσούμπας: Λύση για το Κυπριακό σημαίνει ένα ενιαίο κράτος

Σε συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε την αναγκαιότητα της άμεσης αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων.

Υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου κράτους, κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τάχθηκε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε την αναγκαιότητα της άμεσης αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων και της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων, ενώ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει ότι «δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη».

«Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κράτος ενιαίο, βιώσιμο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές, προστάτες» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση στην ουσία είναι σήμερα υπονομευμένη πρώτα και κύρια από την τουρκική, την τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσης, με την ανάμειξη και άλλων δυνάμεων και μεγάλων συμφερόντων, όπως των ΗΠΑ, αφού διεξάγεται στην ουσία κάτω από όρους διχοτομικής λύσης.

Στην εκτίμηση του κ. Κουτσούμπα ότι πάμε σε διχοτομική λύση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτό πρέπει να το αποφύγουμε». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό είναι 42 ετών πρόβλημα, δεν είναι τωρινό, σημειώνοντας, όμως, ότι «ίσως είναι μία ευκαιρία, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την άλλη πλευρά, κυρίως».

Ο κ. Κουτσούμπας, πρόσθεσε τέλος ότι «το θέμα είναι ότι είναι υπονομευμένες οι διαπραγματεύσεις στην ουσία, δηλαδή αυτό που ξέρουμε -θα σας ακούσω και σήμερα αν έχουμε κάτι νεότερο, αλλά με την κυπριακή ηγεσία, με τα κόμματα όσα συζητήσαμε και η εικόνα που έχουμε αποκομίσει-, μας δίνει το συμπέρασμα ότι πάμε για διχοτομική λύση», σχολιάζοντας ότι δεν είναι λύση. «Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Κουτσούμπα να σημειώνει: «Όχι μόνο να το αποφύγουμε. Δεν έπρεπε καν να φτάσουμε ως εδώ. Αλλά αυτό είναι μια ολόκληρη συζήτηση, εμείς έχουμε τις θέσεις μας». «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι, συμφωνώ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.