Skip to main content

Κουτσούμπας: Η καπιταλιστική ανάκαμψη δεν είναι κοινωνικά δίκαιη

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ομιλία του χθες στα Ιωάννινα στο 26ο Αντιϊμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ απέτισε ακόμη φόρο τιμής στην Οκτωβριανή Επανάσταση

Φόρο τιμής εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα μέλη και οπαδούς του Κόμματος και της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας 1922-1943) που βασανίστηκαν και άντεξαν στην απομόνωση και στην «αναμόρφωση» που υπέστησαν από τα αστικό κράτος για 10 ολόκληρα χρόνια στον περιβόητο «Πειθαρχικό Ουλαμό» Καλπακίου απέτισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και προέβη σε εκτενή αναφορά στη δράση τους.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ομιλία του χθες βράδυ στα Ιωάννινα στο 26ο Αντιϊμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ απέτισε ακόμη φόρο τιμής στην Οκτωβριανή Επανάσταση που πριν 100 χρόνια συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, σημειώνοντας ότι «το να τιμάμε τον Οκτώβρη σημαίνει πρώτα απ' όλα να παλεύουμε σήμερα κάτω από την ίδια σημαία, αυτή του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, μέχρι την τελική νίκη του».

Κάλεσε τη νέα γενιά να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή που φέτος έχει σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο: Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς» και του οποίου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 21-22-23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας στον λαό , ενώ ο πρωθυπουργός «ζώντας στον δικό του εικονικό κόσμο, επιμένει ότι η αναπτυξιακή πορεία έχει ήδη ξεκινήσει».

Είπε ότι έχει περάσει, χωρίς επιστροφή, η εποχή που η καπιταλιστική ανάπτυξη στη χώρα μας, έστω και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες, έφερνε κάποια βελτίωση σε μισθούς και δικαιώματα για τους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι πουθενά η καπιταλιστική ανάκαμψη δεν είναι κοινωνικά δίκαιη γιατί το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι μόνο ταξικό, εκμεταλλευτικό, άδικο, αλλά και βαθιά σάπιο, γερασμένο, γι' αυτό και γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό και άδικο.

Απαντώντας στο ερώτημα που απευθύνεται στο ΚΚΕ «σε ποιά χώρα γίνονται αυτά που λέτε» είπε ότι «με τον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον προηγούμενο αιώνα. Ο οποίος, παρά τις όποιες αδυναμίες, πρόσφερε στους λαούς, στη νεολαία, στις χώρες του, πρωτόγνωρες κατακτήσεις και δικαιώματα σε πολλούς τομείς, πρώτα απ' όλα εξάλειψε την ανεργία».

Έθεσε το ερώτημα «αφού η "ανάπτυξη" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει τάχα "κοινωνικό πρόσωπο", θα είναι τάχα "δίκαιη", τότε γιατί η κυβέρνηση έστρωσε το έδαφος με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την επέκταση των μνημονιακών ρυθμίσεων για τις ΣΣΕ, την ουσιαστική νομοθέτηση του lock out, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το ξήλωμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, μέσω της διευκόλυνσης για να βγαίνει παράνομη και τόσα άλλα;».

Πρόσθεσε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη «made in ΣΥΡΙΖΑ είναι η ίδια και απαράλλαχτη με αυτήν που ευαγγελίζεται η ΝΔ» και η μόνη διαφορά τους είναι ποιός θα καθίσει στην καρέκλα της αντιλαϊκής εξουσίας και ποιών ομίλων συμφέροντα θα εξυπηρετήσει ο καθένας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «με προίκα τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ διεκδικεί για λογαριασμό τής αστικής τάξης, μερίδιο στη μοιρασιά ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές για τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας, φυσικού αερίου και εμπορευμάτων» και από την «καρδιά των Βαλκανίων που μυρίζουν πάλι μπαρούτι» έστειλε το μήνυμα ότι «ο λαός και η νεολαία δεν πρόκειται να δεχθούμε να γίνουμε κρέας στα κανόνια των εκμεταλλευτών της χώρας και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που απεργάζονται νέα επικίνδυνα σχέδια».

Αναλύοντας, επί μακρόν, στην ομιλία του, τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τους ελλοχεύοντες κινδύνους στην περιοχή εξαιτίας της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και τη συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στους σχεδιασμούς αυτούς, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε «επιμένουμε να μιλάμε για τον πόλεμο και τις αιτίες του, ταυτόχρονα όμως πρωτοστατούμε ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σενάρια αλλαγής συνόρων, σε κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτά τα σχέδια».

«Η πάλη αυτή μπορεί να απομονώσει τους ναζί εγκληματίες της ΧΑ» είπε, προσθέτοντας: «Τώρα πρέπει να δεχθούν συντριπτικά πολιτικά χτυπήματα από το οργανωμένο εργατικό, λαϊκό κίνημα, τα ναζιστικά τέρατα. Να μην βρίσκουν μέρος να σταθούν, να κρυφτούν στα λαγούμια τους» και επισημαίνοντας, στη συνέχεια ότι «η λαϊκή πάλη μπορεί να βάλει στο στόχαστρό της το σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια και ανεργία θέτοντας μπροστά τη διέξοδο: Την πάλη για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία που μπορεί να εγγυηθεί την αποδέσμευση της χώρας από όλες τις λυκοσυμμαχίες».

Πραγματοποιώντας αναφορά στο 2018, οπότε το ΚΚΕ συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και δράσης και η ΚΝΕ 50 χρόνια, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «βαδίζουμε στον εορτασμό αυτών των μεγάλων επετείων με αγωνιστική αισιοδοξία», συναίσθηση της ευθύνης για συνέχιση της πορείας σε έναν δρόμο που χαράχτηκε πριν 100 χρόνια και ακλόνητη πίστη που βασίζεται στην έμπνευση, τη διδαχή και την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων από τη μελέτη της ιστορίας και της πείρας της Οκτωβριανής Επανάστασης, της σοσιαλιστικής κοινωνίας του 20ου αιώνα, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και ζώντας «τα κοιλοπονήματα της Ιστορίας» ότι «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».