Skip to main content

Κουτσούμπας: Αντιδραστικός και συντηρητικός ο ευρωσκεπτικισμός

Τάσεις που έχουν έναν ευρωσκεπτικισμό, αλλά σε αντιδραστική κατεύθυνση, όπως ήταν για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετάνια, εκτιμά ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συντηρητικές χαρακτηρίζει τις αντιλήψεις του ευρωσκεπτικισμού που ολοένα κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να διατυπώσει «ένα πρώτο σχόλιο» μετά και την παρθενική ομιλία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την ομιλία αυτή ως συνέχεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι είναι εν αναμονή των επόμενων κινήσεων του Προέδρου των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη ότι τις αλλαγές και ανακατατάξεις στην διεθνή καπιταλιστική οικονομία.

Επισήμανε ότι η Κίνα έχει εξελιχθεί σε δεύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως και ταυτόχρονα σε πρώτο πιστωτή των ΗΠΑ, οι οποίες της χρωστούν πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας:

«Νομίζω ότι η πολιτική Τραμπ σε αυτό τον τομέα, θα θεωρήσει ως νούμερο έναν αντίπαλο, την Κίνα αυτή τη στιγμή. Και βεβαίως, θα κάνει και ενέργειες για να εμποδίσει, απ' ότι έχει πει και ο ίδιος, την πιο στενή συνεργασία Κίνας - Ρωσίας, η οποία Ρωσία μπορεί να μην είναι οικονομική δύναμη ή να απειλεί τις ΗΠΑ, όμως είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως».

Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις του Τραμπ απέναντι στην ΕΕ και στην Γερμανία, είπε ότι καταρχήν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ευνοήσει τον προστατευτισμό των προϊόντων της χώρας του έναντι των εισαγομένων, διαχώρισε τον προστατευτισμό από την «εθνική περιχαράκωση» και επισήμανε ότι «απ' αυτή τη σκοπιά ευνοεί τάσεις αντίστοιχες και στην ΕΕ, οι οποίες έχουν έναν ευρωσκεπτικισμό, αλλά σε αντιδραστική κατεύθυνση, όπως ήταν για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετάνια».

«Και βέβαια βλέπουμε αυτό το ρεύμα να δυναμώνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης και μένει να το παρακολουθήσουμε και να το δούμε, γιατί κι εκεί πλέον δημιουργούνται τάσεις απόσχισης απ' αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας στη συνέχεια, κατέστησε σαφές, ότι η αντίληψη του ΚΚΕ για την αποδέσμευση από την ΕΕ και την ευρωζώνη «δεν έχει σχέση με αυτές τις αντιδραστικές, συντηρητικές, κατά την άποψή μας, αντιλήψεις του ευρωσκεπτικισμού».