Skip to main content

Κουρουμπλής: Θα κλάψουν μανούλες για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Το μέγιστο αγαθό της υγείας έγινε πεδίο ρεμούλας, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας - Χαρακτήρισε «αδιάβαστους τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης»

Την πολιτική για τα φάρμακα, αλλά και το ζήτημα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», έθεσε ως τα μείζονα θέματα στο χώρο της υγείας, εν αναμονή και της έναρξης των εργασιών της αρμόδιας Εξεταστικής της Βουλής, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FΜ» ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι «η υγεία είναι μέγιστο αγαθό και θα έπρεπε να υπάρχει κοινός τόπος, αλλά έγινε πεδίο μεγάλης ρεμούλας». «Τα τελευταία 20 χρόνια -η πολιτική και το πολιτικό σύστημα για την υγεία- ξόδεψε εκατομμύρια ωστόσο το σύστημα δεν απέδωσε, γι' αυτό αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα, να δούμε πού υπάρχουν πολιτικές ευθύνες - γιατί υπάρχουν. Τώρα εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες εμείς δεν είμαστε δικαστές για να αποφασίσουμε» επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής. Πρόσθεσε ακόμη ότι το θέμα «θέλει πολύ προσοχή για να μη σπιλώνονται άνθρωποι, η δικαιοσύνη θα επιληφθεί και θα δούμε».

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την εξαίρεση της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από την Εξεταστική, απάντησε: «Είναι αστείο να προσπαθούν να συμψηφίσουν τα δυο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, με όσα έχουν γίνει. Εν πάση περιπτώσει έχουν όλη την ευχέρεια εάν διαθέτουν στοιχεία να πάνε στον εισαγγελέα».

Αναφορικά με το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ζήτησε να περιληφθεί και η περίοδος Κουρουμπλή επί Ανδ. Παπανδρέου, ο υπουργός Ναυτιλίας χαρακτήρισε «αδιάβαστους τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης», καθώς - όπως είπε - δεν υπηρέτησε την υγεία αλλά ήταν γραμματέας πρόνοιας.

Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Βάλτε και την περίοδο αυτή γιατί θα πρέπει η οικογένεια Μητσοτάκη να πει που πήγαν τα εκατομμύρια που συγκέντρωσε η αείμνηστη μητέρα τους για το Μαρίκειο. Αν θέλουν ανταρτοπόλεμο είμαι από μια περιοχή του Βάλτου που ξέρουν τι σημαίνει ανταρτοπόλεμος» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο «Ερρίκος Ντυνάν», είπε πως όταν έρθει το ζήτημα στη Βουλή «θα κλάψουν μανούλες», ενώ για την πολιτική του φαρμάκου σημείωσε ότι ο ίδιος κατήργησε τον Μάιο του 2015 διάταξη που επέτρεπε στις πολυεθνικές να κρατούν το χονδρεμπορικό κέρδος, στις περιπτώσεις που πωλούσαν σε φαρμακεία. Με την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης κερδισμένος βγαίνει ο ΕΟΠΠΥ, καθώς μέρος του ποσού αυτού προορίζεται για το ταμείο, υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε νύξεις και για την αγορά εμβολίων, όχι μόνο ως προς τον αριθμό που προμηθεύτηκε η Ελλάδα («αγοράσαμε λες και ήμασταν ΗΠΑ» τόνισε) αλλά και ως προς το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για επιστροφή των εμβολίων μετά την ημερομηνία λήξεως.

Ερωτηθείς για το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία σχετικά με την κυβέρνηση είπε: «Ήμουν στην Αιτωλοακαρνανία και συμμετείχα σε όλες τις εκδηλώσεις, θρησκευτικές και πολιτιστικές, και το κλίμα που εισέπραξα από όλους ήταν “κρατάτε γερά”. Δεν είμαστε άνθρωποι που ζούμε εκτός πραγματικότητας, ζούμε στην κοινωνία, με συνταξιούχους, ανέργους φτωχούς, είναι δύσκολα τα μέτρα, ξέρουμε όμως ποιοι αφόπλισαν τη χώρα, ποιοι ευθύνονται που δέχεται απειλές – κάποιοι έκαναν το χρέος μη ιδιωτικό και η χώρα δεν μπορεί να το διαπραγματευτεί».

Για την απομάκρυνση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. Κατερίνας Παπακώστα ο υπουργός Ναυτιλίας είπε καταρχήν ότι το ζήτημα είναι εσωκομματικό της Ν.Δ., πρόσθεσε ωστόσο πως «μόλις τελειώσει η αξιολόγηση ο κόσμος θα καταλάβει ότι η Ν.Δ. είναι τριχοτομημένη».

«Πέραν του ζητήματος των εκλογών που ζητούν γιατί αισθάνονται μελαγχολία που δεν έχουν την εξουσία, η Εξεταστική θα βάζει πολλά ζητήματα και κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν» είπε, συμπληρώντας πως η Εξεταστική για την υγεία θα καταδείξει μεγάλο θέμα για τουλάχιστον δύο πρόσωπα στη Ν.Δ..