Skip to main content

Κούρεμα στο ελληνικό χρέος ζητάει και επίσημα το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δεν πίεσε για μεγάλη ελάφρυνση στο χρέος, αλλά όσο το πρόγραμμα απομακρύνεται από τους στόχους του τόσο μεγαλύτερο κούρεμα θα χρειαστεί.

Το ΔΝΤ δεν πιέζει τώρα για ελάφρυνση μεγάλης κλίμακας στο ελληνικό χρέος, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το επίμαχο δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Ταμείο φέρεται να προειδοποίησε την ευρωζώνη πως η εκτροπή του ελληνικού προγράμματος διάσωσης είναι τόσο μεγάλη που η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη του Ταμείου αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της.

Ωστόσο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ δεν πίεσε για ελάφρυνση μεγάλης κλίμακας του χρέους, όπως μερικά δημοσιεύματα έχουν αναφέρει.

«Στη συνάντηση, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν, σε σχέση με το συμβιβασμό που πρέπει να υπάρξει ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στις τρέχουσες συζητήσεις, είπε ότι όσο απομακρύνονται τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και οι στόχοι από την αρχική δέσμευση για το 2012, τόσο υψηλότερη θα είναι η ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους για να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο» ανάφερε η εκπρόσωπος του Ταμείου, λέγοντας το αυτονόητο και επιβεβαιώνοντας την ουσία του δημοσιεύματος.