Skip to main content

Γιατί δεν λειτουργεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στα κόκκινα δάνεια

Ποια είναι τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας - Καθυστερεί η διαδικασία ψήφισης του νέου νόμου.

Ο νέος νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο και κίνητρο για να ρυθμιστούν χιλιάδες κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών, που συνεχίζουν να κρατούν όμηρο της ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, η διαδικασία διαβούλευσης του προσχεδίου, που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2015, καθυστερεί πολύ, τόνισε ο δικηγόρος κ. Θεοχάρης Μέγας, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών «συνάντησαν αγκάθια» όπως το εάν στις ευεργετικές διατάξεις θα συμπεριληφθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εάν στο «κούρεμα» των οφειλών θα συμπεριληφθούν ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.


Μιλώντας από το οικονομικό συνέδριο για τα Κόκκινα Δάνεια και τις επιπτώσεις τους, ο κ. Μέγας είπε πως οι εξωδικαστικές ρυθμίσεις κόκκινων δανείων δεν έχουν ως τώρα λειτουργήσει επειδή η επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής συνεπάγεται διογκωμένη συνολική οφειλή σε βάθος χρόνου.

Αυτό που εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ο κ. Μέγας είναι, ότι ο εξωδικαστικοί συμβιβασμός για να λειτουργήσει απαιτεί κούρεμα της οφειλής και δόσεις μικρότερες, προσαρμοσμένες στις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών.

Ο κ Μέγας αναφέρθηκε και στην προστασία των δανειοληπτών υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη έχει σταθεί στο ύψος της προστατεύοντας τους ασθενείς δανειολήπτες. Από τις αποφάσεις που εκδίδονται το 40%-50% είναι υπέρ των δανειοληπτών ενώ κάποιες απορρίπτονται για τυπικούς λόγους.

Σήμερα, οι αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούν για την διετία 2017-2018 ( σ.σ έχουν πάρει δικάσιμο) για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, ανέρχονται σε 170.000.