Skip to main content

Κουμουτσάκος: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει θερμό επεισόδιο

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε, ότι το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου είναι πιθανότερο τους δυο επόμενους μήνες.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει θερμό επεισόδιο υποστήριξε, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας χθες στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Υπάρχει συσσωρευμένη ένταση στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο σε ποσότητα αλλά και σε διάρκεια. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κανείς δε μπορεί να αποκλείσει μια κλιμάκωση ακόμη και θερμού επεισοδίου. Όχι γιατί το επιθυμεί ο κ. Ερντογάν αλλά γιατί με τόση ένταση μια λάθος αξιολόγηση, μια λάθος εκτίμηση της στιγμής μια παρανόηση ένα ανθρώπινο λάθος μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο».

Ο κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε, ότι το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου είναι πιθανότερο τους δυο επόμενους μήνες, επικαλούμενος εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ερντογαν επιθυμεί να γίνουν νωρίτερα οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και να συμπέσουν είτε με την επέτειο των δυο χρόνων από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο ή στην επέτειο της νίκης στην Αφριν, οπότε θα ήθελε να αξιοποιήσει ένα τέτοιο επεισόδιο στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας.

«Επιδίωξη της Τουρκίας είναι να εξωθήσει τα πράγματα έστω και σε μια χαμηλής έντασης στρατικοποίηση των ζητημάτων για να επιβάλει τον χρόνο και τους όρους μιας διαπραγμάτευσης. Δεν πρέπει να αποκαλύψουμε ποια είναι η στιγμή που θα αντιδράσουμε όπως πρέπει να αντιδράσουμε», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να οδηγήσει σε φιλανδοποίηση της χώρας.

Συνεχίζοντας ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την διαφωνία του με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ο οποίος αποκάλεσε «τρελό» τον κ. Ερντογάν. «Το να λες τρελό κάποιον, σημαίνει ότι δεν βλέπεις πως ότι κάνει το κάνει συνειδητά και αυτό είναι λάθος εκτίμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε τέλος ότι πρόταση της ΝΔ είναι να προχωρήσει η Ελλάδα άμεσα σε μια αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων με την Κύπρο, με την διαμόρφωση ανωτάτου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου.

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων με τη ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ μιας ονομασίας για όλες τις χρήσεις που να διακρίνει σαφώς την ελληνική Μακεδονία από το γειτονικό κράτος και κατάργηση κάθε έννοιας αλυτρωτισμού. Είπε επίσης ότι έως τώρα η ΝΔ δεν έχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση. «Αν ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για όλα τα θέματα, ο κ. Μητσοτάκης είναι εδώ», ανέφερε.