Skip to main content

Κουμουτσάκος: Αμήχανη η κυβέρνηση μπροστά στον εκνευρισμό της Τουρκίας

Εδώ και μήνες η Τουρκία του κ. Ερντογάν εκπέμπει έναν επιθετικό εκνευρισμό που δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε, δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Την ανησυχία του για την πορεία των εθνικών θεμάτων εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εδώ και μήνες η Τουρκία του κ. Ερντογάν εκπέμπει έναν επιθετικό εκνευρισμό που δεν μπορούμε ούτε να τον αγνοήσουμε, ούτε να τον υποτιμήσουμε ως γειτονική χώρα», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αμήχανη απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις».

«Ο κ. Ερντογάν αισθάνεται όσον αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας πανίσχυρος, όμως την ίδια ώρα φαίνεται ότι αισθάνεται ανήσυχος για τις εξελίξεις στα σύνορα του, εξελίξεις που και ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος. Όπως είπε, ο συνδυασμός αυτός ισχύος από τη μία πλευρά και μιας ανασφάλειας από την άλλη «είναι ένας συνδυασμός που οδηγεί σε απρόβλεπτες αντιδράσεις και συμπεριφορές».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματικές αν όχι επικίνδυνες και απαράδεκτες» τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας. Υπογράμμισε ακόμη ότι η «φρενίτιδα εξοπλισμών» από την πλευρά της Άγκυρας και η παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο, επιβάλλουν εγρήγορση και προσεκτική σε βάθος ανάλυση και εκτίμηση της συμπεριφοράς της γειτονικής χώρας.

Σε ότι αφορά τη χθεσινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών με την Άγκυρα, ο κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε πως «ένα τέτοιο ψήφισμα έρχεται να προστεθεί σε μία βαριά ατμόσφαιρα δυσπιστίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και η Αθήνα έχει κι έναν λόγο να ανησυχεί για τα πιθανά παρεπόμενα αυτής της χειροτέρευσης στην ατμόσφαιρα των ευρωτουρκικών σχέσεων ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό».

Όπως είπε, «μία υπαναχώρηση από κύκλους της Τουρκίας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας θα μας βάλει σε δυσμενή δεδομένα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού».