Skip to main content

Κούλογλου: Η ισπανική δεξιά στην Καταλονία τα έκανε θάλασσα

Ό,τι και να γίνει τη Κυριακή και τη Δευτέρα, η υπόθεση «ανεξαρτησία της Καταλονίας θα έχει και συνέχεια, υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η όλη υπόθεση με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ίσως θα διδάσκεται στο μέλλον ως μάθημα, για το τί ΔΕΝ πρέπει να κάνει μια εξουσία, αν θέλει να διατηρήσει ενωμένη μια χώρα», τονίζει ο Στ. Κούλογλου σε άρθρο του στο TVXS.gr, αναφερόμενος στο επίμαχο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σημειώνει ότι η διάσταση Μαδρίτης-Βαρκελώνης «έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, ιδίως στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο», αλλά θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί με δημοκρατικό τρόπο. Το 2006, με την υιοθέτηση ενός νέου καθεστώτος αυτονομίας με την υποστήριξη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζαπατέρο και της αριστεράς.

Η αντιπαράθεση, σύμφωνα με την ανάλυση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί πολιτικά και τις 2 αντιμαχόμενες πλευρές. Τον πρόεδρο της Καταλονίας Carles Puigdemont, και την κυβέρνηση του Ραχόι, που με την αδιάλλακτη στάση του φέρνει σε δύσκολη θέση τόσο το Σοσιαλιστικό κόμμα όσο και τους Podemos, οι οποιοι  υποστηρίζουν μια «ενδιάμεση» θέση. Δηλαδή  ότι είναι μεν εναντίον της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αλλά υποστηρίζει το δικαίωμα της να οργανώσει δημοψήφισμα που θα αποφασίσει για το μέλλον της.

Οσο για την κυβέρνηση Ραχόι, η όλη κατάσταση και τα μέτρα καταστολής, κάνουν τον πληθυσμό της υπόλοιπης Ισπανίας να ξεχάσει τα μέτρα λιτότητας και τα μεγάλα σκάνδαλα της διαφθοράς που κυνηγούν τον πρωθυπουργό. Συγχρόνως όμως στέλνουν τους μετριοπαθείς Καταλανούς στο στρατόπεδο της ανεξαρτησίας.

Ο κ. Κούλογλου καταγράφει την αποφασιστικότητα του προέδρου της Καταλονίας Carles Puigdemont, την Παρασκευή το μεσημέρι, «σε μια συνάντηση που είχαμε με μια αντιπροσωπεία εκλογικών παρατηρητών από πολλές χώρες της Ευρώπης», κατά την οποία «ο κ. Puigdemont έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αποφυγή της βίας».

Επίσης «ο πρόεδρος της Καταλονίας απέφυγε να μας δηλώσει αν, στη περίπτωση που επικρατήσει το «ΝΑΙ», θα κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας την Δευτέρα, όπως έχουν διακηρύξει στελέχη της κυβέρνησης του.
Η τοπική συσπείρωση Podemos-Αριστεράς και Πρασίνων υποστηρίζει ότι με τις κατασχέσεις του εκλογικού μηχανισμού και την παρουσία της αστυνομίας που θα κλείσει σίγουρα κάποια εκλογικά τμήματα, είναι πολύ δύσκολο να θεωρηθεί η αυριανή ψηφοφορία αντιπροσωπευτικό δημοψήφισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει προειδοποιήσει ακόμη και τους εκλογικούς αντιπροσώπους ότι θα έχουν νομικές συνέπειες αν προχωρήσουν στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, «πράγμα που οι οπαδοί της ανεξαρτησίας σχεδιάζουν να παρακάμψουν διορίζοντας αντιπροσώπους τους πρώτους πολίτες που θα φτάσουν το πρωί να ψηφίσουν, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος».

Οι μετριοπαθείς φωνές που ζητούν μια ειρηνική διευθέτηση, όπως της Άντα Κολάου, «της ιδιαίτερα επιτυχημένης δημάρχου της Βαρκελώνης», που επίσης δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία αλλά ένα πραγματικό ομοσπονδιακό κράτος, δεν εισακούγονται μέσα στην πολεμική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί, ούτε άλλωστε οι εκκλήσεις της στην ηγεσία της ΕΕ να παρέμβει, μπροστά στο αδιέξοδο.

Καταλήγοντας το άρθρο προβλέπει ότι ό,τι και να γίνει τη Κυριακή και τη Δευτέρα, η υπόθεση «ανεξαρτησία της Καταλονίας» θα έχει και συνέχεια, εκφράζοντας την ευχή ότι «θα παραμείνει ειρηνική».