Skip to main content

Κούλογλου: Αντί για πιο ενωμένη Ευρώπη βλέπουμε νέα σύνορα

Δεν μιλάμε για ένα δημοψήφισμα «ναι ή όχι» στην ανεξαρτησία, αλλά για ένα δημοψήφισμα «ναι ή όχι» στη δημοκρατία, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Aντί να πηγαίνουμε προς μια πιο ενωμένη Ευρώπη, βλέπουμε να αναπτύσσονται νέα σύνορα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, από την Καταλονία, όπου βρίσκεται ως ανεξάρτητος εκλογικός παρατηρητής, ενώ επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση Ραχόι όσο και στην ΕΕ.

«Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει κόψει κάθε γέφυρα με την Βαρκελώνη και έχει βλάψει σοβαρά τις σχέσεις της Μαδρίτης με την Καταλονία χρησιμοποιώντας τακτικές βίας. Η εικόνα αυτή είναι επιζήμια τόσο για την Βαρκελώνη και την Ισπανία, όσο και συνολικά για την Ευρώπη», ανέφερε.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε διαφορετικές συνεντεύξεις του, εξέφρασε φόβους ότι «τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα», ενώ επεσήμανε ότι «δεν μιλάμε για ένα δημοψήφισμα "ναι ή όχι" στην ανεξαρτησία, αλλά για ένα δημοψήφισμα "ναι ή όχι" στη δημοκρατία».

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση της Μαδρίτης είχε κάνει κάποιους ελιγμούς, «δίνοντας εκ νέου την ανεξαρτησία στην Καταλονία, που είχε κερδίσει το 2006 και της αφαιρέθηκε το 2010, αρχίζοντας έτσι έναν ειρηνικό διάλογο».

Μίλησε, ακόμα, για πολιτικές σκοπιμότητες και από τις δυο πλευρές για την κλιμάκωση αυτή. Εξέφρασε δε την επιθυμία η Ευρωπαΐκή Ένωση να παρέμβει χωρίς να πάρει θέση για να διευκολύνει τον διάλογο και να προστατεύσει την δημοκρατική διαδικασία από τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, ενώ κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Βενεζουέλα.