Skip to main content

Κουίκ: Ο δήμαρχος Μαριούπολης πράττει τα πάντα για τους ομογενείς μας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών παρέστη στις εκδηλ΄σεις που διοργανώθηκαν στην Κύθνο στη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου Μητροπολίτη Μαριούπολης

Στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Κύθνο στη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου Μητροπολίτη Μαριούπολης, που γεννήθηκε στο νησί και το 1778 μετέφερε από τα βόρεια της Κριμαίας στο νότο, που σήμερα είναι η Μαριούπολη, 50.000 Έλληνες που κινδύνευαν στα χέρια των Τατάρων, παρέστη ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που στις σημερινές εκδηλώσεις στην Κύθνο παραβρέθηκε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, ο φίλος Βαντίμ Μποϊτσένκο, τον οποίο τελευταία φορά τον συνάντησα στο γραφείο του, όταν με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πέρυσι τον Φεβρουάριο πήγα και στη Μαριούπολη και στη ζώνη των εχθροπραξιών, όπου ζούνε πάνω από 100.000 ομογενείς. Ήταν ένα αναγκαίο ταξίδι, για να δούμε από κοντά ότι είναι διασφαλισμένοι οι ομογενείς μας, από τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, με βομβαρδισμούς που έχουν καταστρέψει δεκάδες σπίτια τους, κυρίως στη πόλη Σαρτανά, με νεκρούς και τραυματίες, ευτυχώς σε περιορισμένο αριθμό» δήλωσε ο κ. Κουίκ κατά τα διάρκεια της ομιλίας του στο δημαρχείο της πόλης, μετά το πέρας των διήμερων θρησκευτικών εκδηλώσεων και της κυριακάτικης λειτουργίας, την οποία ακολούθησε η λιτάνευση των λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Ιγνατίου στη χώρα, την πρωτεύουσα της Κύθνου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον δήμαρχο διότι «δίνει ιδιαίτερη προσοχή, όχι μόνο στην ασφάλεια, αλλά και στην ευημερία των ομογενών μας στην περιοχή τους». Επίσης, τον ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία του σύντομα να ονομάσει την πλατεία μπροστά στο δημαρχείο Μαριούπολης «Πλατεία της Ελλάδας». «Ένα έργο που γίνεται με την αδρή χρηματοδότηση ενός σπουδαίου ευεργέτη Έλληνα, που ζει στην Οδησσό, αλλά έχει υιοθετήσει τον Ελληνισμό νότιας και της ευαίσθητης Νοτιοανατολικής περιοχής της Ουκρανίας, τον Παντελή Μπούμπουρα» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο κ. Κουίκ αποδέχθηκε την πρόσκληση του δημάρχου να επισκεφτεί τη Μαριούπολη και υποσχέθηκε ότι θα το πράξει το συντομότερο, σημειώνοντας πως «είναι κάτι που ζητά και η εκεί ελληνική κοινότητα, με πρόεδρο την πολύ δραστήρια Αλεξάνδρα Προτσένκο».