Skip to main content

«Κούφια» απειλή του Ερντογάν για διχοτόμηση της Κύπρου

Η διχοτόμηση με την οποία απειλεί την Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επιζήμια μόνο για την Τουρκία και δεν πρέπει να φοβίζει.

Εδώ και χρόνια, οι τουρκικές κυβερνήσεις, και προ του κ. Ερντογάν, καταθέτουν το εκβιαστικό χαρτί της διχοτόμησης της Κύπρου, αν δεν επέλθη συμφωνία για το Κυπριακό συμφώνως προς τις απαιτήσεις τους. Και πρόκειται περί εκβιασμού, επειδή η ελληνική πλευρά, έχει εκφραστεί δημοσίως κατά αυτής της εκδοχής, και μάλιστα με απόλυτο τρόπο.

Είναι φυσικό επομένως, να παίζει το χαρτί της διχοτόμησης η Άγκυρα, με δεδομένο ότι έτσι εκφοβίζει Κυπρίους και Ελλαδίτες, οι οποίοι συνεχώς υποχωρούν. Μόνον που τα πράγματα είναι εντελώς αντίστροφα.

Η Άγκυρα είναι αυτή που με κανένα τρόπο δεν θέλει την διχοτόμηση, ενώ για τον ελληνισμό, όπως δυστυχώς ήρθαν τα πράγματα -με δική μας υπαιτιότητα, λόγω ατελούς αντιμετωπίσεως του ζητήματος- η διχοτόμηση ίσως είναι η καλύτερη λύση. Ακόμη και αν αρκεστούμε να χρησιμοποιήσουμε εμείς το χαρτί εκβιαστικά προς την Τουρκία.

Ο αντιστράτηγος ε.α. Φοίβος Κλοκκάρης, σε παλαιότερο άρθρο του στην εφημερίδα της Λευκωσίας «Σημερινή», κάνει λόγο για «Τουρκική κυριαρχία σε όλην την Κύπρο χωρίς στρατιωτική δράση». Και επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν θέλει πλήρη διχοτόμηση ή δύο τελείως ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, αλλά τον έλεγχο ολόκληρης της νήσου, για λόγους ασφάλειας της Τουρκίας και επέκτασης της επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό άλλωστε διαπιστώνεται πλήρως από την στοχοθεσία της από τη δεκαετία του 1950, που περιλαμβάνεται σε σχέδια του τουρκικού κράτους και στη βιβλιογραφία και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Επιβεβαιώνεται δε και από τα ιστορικά γεγονότα, την συνεχιζόμενη επεκτατικότητά της εις βάρος της Κύπρου και τις θέσεις της στις συνομιλίες «λύσης» του Κυπριακού.

Η Τουρκία, με ενδεχόμενη ύπαρξη δύο ανεξαρτήτων κρατών, όχι μόνον δεν θα νιώθει ασφαλής (πώς θα έβλεπε παραχώρηση αεροδρομίου και λιμένος σε Ισραηλινούς;), απεναντίας, χάνει το φυσικό αέριο που εποφθαλμιά, χάνει οριστικά το ενδεχόμενο να διέλθει από το έδαφός της ενεργειακός αγωγός από τη Μ. Ανατολή, χάνει επίσης όχι μόνο την ένταξη στην Ε.Ε., αλλά και την πρόσβαση σ’ αυτήν μέσω των Κατεχόμενων, και εκτός αυτών θα έχει απέναντί της τους Τουρκοκύπριους, που συνεχίζουν να αποδοκιμάζουν τους Τούρκους πολιτικούς που καταφθάνουν στην περιοχή τους.

Ο κ. Ερντογάν όμως, ως απάντηση στην Λευκωσία που ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία Ερντογάν-Μέρκελ για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ, δεν έχει καμία ισχύ από τη στιγμή που ο κυπριακή πλευρά δεν αίρει το βέτο της για την επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, απείλησε με διχοτόμηση.

Συμφώνως προς την τουρκική Hurriyet, διπλωματική πηγή από την Άγκυρα ανέφερε στην εφημερίδα ότι «το Μάρτιο είτε θα υπογραφεί συμφωνία και η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα πάει σε δημοψήφισμα, είτε, εάν το απορρίψει, η υφιστάμενη κατάσταση θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα ως μια λύση».

Η αποφυγή Κυπρίων και Ελλαδιτών να συζητήσουν σοβαρά το ζήτημα και να καθορίσουν από κοινού μια επωφελή στρατηγική, επιτρέπει στον κ. Ερντογάν να «μπλοφάρει» και να κινείται με άνεση στα διεθνή φόρα.

Η Τουρκία κάνει συνεχώς λόγο για δύο κυρίαρχα κράτη. Προσφάτως, αποκαλύφθηκε άλλο ένα τουρκικό έγγραφο στον ΟΗΕ, που κάνει λόγο για δυο κυρίαρχα κράτη και εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία. Το έγγραφο που κυκλοφόρησε το ψευδοκράτος στις 29 Ιουλίου, αποτελεί για την πλειοψηφία των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, τρανή απόδειξη πως ο Μουσταφά Ακκιντζί, δεν διαφέρει από τον προκάτοχο του, αλλά και τις πάγιες τουρκικές θέσεις. Αυτό άλλωστε το είπε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, όπως έγραψα προχθές.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει λόγο να φοβάται από τους λεονταρισμούς του κ. Ερντογάν. Η διχοτόμηση, με την οποία απειλεί, είναι επιζήμια μόνο για την Τουρκία.