Skip to main content

Κουβέλης: Οι εκλογές δεν έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος

«Οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Θα στείλουν μηνύματα, αλλά δεν μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος δημοψηφίσματος», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβ
«Οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Θα στείλουν μηνύματα, αλλά δεν μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος δημοψηφίσματος», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 75η ΔΕΘ

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεση της Δημοκρατικής Αριστεράς και στη «"δήθεν" συσπείρωση εναντίον του Μνημονίου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει η βάση για να σταθεί αυτή η πολιτική συσπείρωση».

Σε ότι αφορά τη στάση του κόμματος στον δεύτερο γύρο είπε ότι οι πολίτες δεν είναι άβουλα όντα και η μόνη προτροπή που μπορεί να κάνει είναι να ψηφίσουν δημοκρατικά και ουσιαστικά προοδευτικά. Η Δημοκρατική Αριστερά, συμπλήρωσε, είναι ένα κόμμα με 2,5 μήνες ζωή, αλλά έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 25ης ΔΕΘ ο κ. Κουβέλης παρατήρησε πως παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που προσπάθησε να στείλει, οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης είναι τόσο χειροπιαστές που δεν μπορούν με κανένα τρόπο να εξωραϊστούν.

«Με τις εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός είναι φανερό πως επιχείρησε ένα άλμα. Υπήρξε μια έντονη επικοινωνιακή διαχείριση ενός πραγματικού ζητήματος. Της ανάγκης αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Συμφώνησε πάντως με την εξαγγελία του κ. Παπανδρέου να κατέβει από το 24% στο 20% η φορολογία των επιχειρήσεων για τα αποδεδειγμένως επανεπενδυόμενα κέρδη.

Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε ότι υπάρχει πρόβλημα διακυβέρνησης, υστέρησης εσόδων και διοίκησης. Για τον ανασχηματισμό είπε ότι έγιναν «μετατάξεις» και «διακανονισμοί», με βάση και τα εσωτερικά προβλήματα ου ΠΑΣΟΚ και το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι ούτε ευέλικτο, ούτε αποτελεσματικό.

Σχετικά με τη διάσπαση του ΣΥΝ είπε ότι η αποχώρηση τους έγινε αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια, ενώ σχετικά με επιθέσεις που δέχεται η Δημοκρατική Αριστερά από τον ΣΥΝ σημείωσε πως πρόκειται για «φθαρμένο και εξαντλημένο πολιτικό λόγο, με παλαιό κομματικό και στείρο λεκτικό οπλοστάσιο που δεν πείθει». Πρόσθεσε πως την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει η ενδοαριστερή μιζέρια και η Δημοκρατική Αριστερά δεν κοιτάζει πίσω.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε ως πρώτη επιτυχία τις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων και του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, οι οποίες δείχνουν ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ασφυκτιά σε κομματικές περιχαρακώσεις.

Για το γεγονός ότι οι δύο αυτές υποψηφιότητες στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε πως δεν αποτελούν ούτε πρόκριμα ούτε προανάκρουσμα για άλλες συμπτώσεις ή συνεργασίες και μάλιστα στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής.