Skip to main content

Κοτζιάς για Κυπριακό: Θετικά βήματα - Σταθερές οι ελληνικές θέσεις

Ο υπουργός επανέλαβε τον βασικό στόχο της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων, καθώς και της σταδιακής αποχώρησης όλων των στρατευμάτων.

Αισιόδοξος παρά τις μέχρι στιγμής διαφωνίες εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της διάσκεψης της Γενεύης, η οποία συνεχίζεται κανονικά, τονίζοντας ότι οι επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένουν σταθερές και ότι προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται θετικά βήματα.

Ο υπουργός επανέλαβε το βασικό στόχο της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων, ενώ έκανε λόγο για σταδιακή αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από το νησί με ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας. Για την ομαλότητα της διαδικασίας, η πρόταση της ελληνικής πλευράς ήταν η σύσταση μιας διεθνούς ομάδας  καταγραφής του αριθμού των στρατευμάτων των δύο πλευρών και του συνεχούς ελέγχου της ροής αποχώρησης.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι το ζήτημα της Κύπρου είναι ζήτημα κατοχής και παράνομης επέμβασης στο εσωτερικό χώρας και υπό αυτό το πνεύμα προσπάθησε το υπουργείο Εξωτερικών να θέσει την ατζέντα από τον Απρίλιο του 2015 και τη τότε συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Τέλος, είπε ότι μετά το πέρας των σημερινών συνομιλιών, θα εκδοθεί ανακοινωθέν που θα περιγράφει τα επόμενα βήματα μέχρι της 23 Ιανουαρίου, όταν και προγραμματίζεται να διεξαχθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.