Skip to main content

Κοτζιάς: Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό με την πΓΔΜ

Χρειαζόμαστε μια ορθή δίκαιη λύση, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, απάντησε ο Ντιμιτρόφ.

«Σήμερα κάναμε βήματα, σε μεγάλο βαθμό έχουμε συμφωνήσει τι θέλουμε για το μέλλον», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος. Δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου. Πρέπει να πάρεις αυτό που είναι κύριο για εσένα και να δώσεις αυτό που είναι κύριο για τον άλλο», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

«Χρειαζόμαστε μια ορθή δίκαιη λύση. Μια λύση σταθερή και όχι μια που θα αναπαράγει άλλα προβλήματά στο μέλλον», τόνισε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά παραδείγματα διεθνώς, με συνθέτες ονομασίες, αμετάφραστες».

Όπως είπε «είναι χαρά μου να είμαι ξανά στη βόρεια φίλη χώρα. Είχαμε πει ότι μόλις αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο θα έρθουμε στην χώρα σας για να υποστηρίξουμε την ένταξή σας στην πρωτοβουλία Ιόνιου – Αδριατικής».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην απάλυψη των αλυτρωτικών αναφορών που επιθυμεί η Ελλάδα στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητεί παραπάνω εγγυήσεις, αλλά αποσαφήνισε ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τα συντάγματα είναι υπεράνω διακρατικών συνθηκών και διμερών συμφωνιών.

«Πιστεύω βαθιά ότι αν μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που δεν τα δημιουργήσαμε, αλλά τα βρήκαμε, θα βοηθήσει την οικονομική συνεργασία τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

«Θέλω να πω ότι το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα. Οι πολιτικοί οφείλουν να βρίσκουν λύσεις», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Νικολά Ντιμιτρόφ, είπε ότι «προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη», ωστόσο όπως επισήμανε «Πρόκειται για μια ευαίσθητη ισορροπία… Σκέφτομαι το πρώτο ήμισυ τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη Ελλάδας, και μετά το δεύτερο ήμισυ, τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη εδώ».

«Υπάρχει πραγματικά επιθυμία για εξεύρεση λύση του θέματος. Θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα αυτό. Θα δούμε αν υπάρχει ανάγκη να συναντηθούμε και άλλες φορές», ανέφερε.

Για το αμετάφραστη σύνθετη ονομασία «Gorna Makedonija» ο Νικόλα Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι «υπάρχουν δυσκολίες και στα δύο (τμήματα), είναι δύσκολο να το προφέρεις, ίσως χαθεί και σαν όνομα».

«Αν γίνει μικρό βήμα τα πάντα μπορούν να μετατοπιστούν, νομίζω ότι και ο "Νίκος" έχει πραγματική επιθυμία για λύση, που δεν θα υποτιμήσει καμία πλευρά, και θα ανοίξει τις θύρες του μέλλοντος» ανέφερε.

Αναφορικά με τις αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα, αρκέστηκε να αναφέρει ότι στην κοσμηματοποιία της χώρας του θέλει υπομονή και πολύ τέχνη μέχρι να κατασκευαστεί το κόσμημα.

Σε ό,τι αφορά όσους αντιστέκονται σε ενδεχόμενη συμφωνία, ο Ντιμιτρόφ μίλησε για «ανταγωνισμό μέλλοντος – παρελθόντος». Αυτή την ώρα ο κ. Κοτζιάς συναντάται με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.