Skip to main content

Κοτζιάς: Μπορούμε να κλείσουμε τις διαφωνίες με την Άγκυρα

Την εκτίμηση ότι οι διαφωνίες με την Άγκυρα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο μπορούν να γεφυρωθούν εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah ο ΥΠΕΣ.

Την εκτίμηση ότι οι διαφωνίες με την Άγκυρα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο μπορούν να γεφυρωθούν εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sabah» ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει ο ΥΠΕΞ, εν όψει των επαφών που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και τον Τούρκο ομόλογό του, «σκοπεύουμε να επιβεβαιώσουμε και πάλι τις προθέσεις μας αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να συζητήσουμε σε ποια φάση έχουν φθάσει οι διερευνητικές συνομιλίες και να δώσουμε επιτάχυνση στους στόχους μας».

«Πέραν αυτού», προσθέτει, «επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προχωρούν πολύ καλά. Επικρατεί η εντύπωση ότι ο αριθμός των Τούρκων τουριστών, που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα ξεπεράσει φέτος τον αριθμό των Ρώσων τουριστών. Δηλαδή ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο».

Επί τάπητος σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, θα βρεθούν και τα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. «Στα θέματα αυτά, υπάρχουν τομείς που μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις με την Τουρκία. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Πολλές φορές τα συμφέροντά μας συμπίπτουν. Στις περιπτώσεις που δε συμπίπτουν, θα αναζητήσουμε ένα σημείο εξόδου», επισημαίνει.

Όπως ανεφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια νέα πρότασή του σε ό,τι αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Κοτζιάς υπενθυμίζει ότι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών συναντήθηκαν στις 24 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη και ότι στόχος είναι «οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση αυτή, αναφορικά με τις συζητήσεις για το Αιγαίο να ξεκαθαριστούν και να γίνουν τα πρώτα θετικά βήματα». «Τουλάχιστον ελπίζω πως θα συμφωνήσουμε σ' ένα θέμα πρόληψης», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πορεία των διερευνητικών συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «υπάρχει μία σειρά ανοιχτών θεμάτων για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη η Ελλάδα». «Πέραν του ότι αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, υπάρχουν προβλήματα, που πηγάζουν από το νέο τρόπο με τον οποίο διαβάζει η Τουρκία το διεθνές δίκαιο και θέματα όπως το Αιγαίο. Ως υπουργός, έχω σα στόχο να κλείσω τα θέματα αυτού του είδους, που ενδιαφέρουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τονίζει.

Σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι κατά την επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα θα γίνει αναφορά και στο θέμα των αμοιβαίων επισκέψεων των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας και στα θέματα συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων. Το μήνυμα του προς τον τουρκικό λαό, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι ότι «θα πρέπει να βρούμε μία πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει κέρδος στον τουρκικό και στον ελληνικό λαό».